De lasermachines van BRM zijn veelvuldig terug te vinden in het onderwijs. Neem bijvoorbeeld technische mbo- en hbo opleidingen, technasiums en universiteiten. Ook zij kiezen voor het gebruik van een lasermachine vanwege de hogere snelheid en nauwkeurigheid ten opzichte van het handwerk.

De leerlingen die je op deze opleidingen tegenkomt, zijn bij uitstek creatieve studenten die na het afronden van hun studie mogelijk hun weg hopen te vinden in de sign- of lasersnij branche. De lasermachine geeft deze leerlingen bij het uitvoeren van de projecten een steuntje in de rug. Gedurende het volgen van de studie, leren de scholieren daarbij om te gaan met een de CNC-techniek (computer numerical control). Dit is de techniek waarmee machines worden aangestuurd door bepaalde software.

Adobe Illustrator
Veel scholen kiezen ervoor om leerlingen hun projecten te laten ontwerpen met de software Adobe Illustrator. Op deze manier kunnen leerlingen hun producten zelfstandig ontwerpen en uitvoeren. Volgens Leonard Braber, docent Mediavormgeving en ICT van het Grafisch Lyceum Rotterdam, is dat niet het enige voordeel wat de lasermachine te bieden heeft. ‘Met Adobe Illustrator leren studenten niet alleen hoe ze producten kunnen maken, maar verkrijgen ze ook nog eens ruimtelijk inzicht.’

‘Het ziet er heel simpel uit’
Nadat wij een aantal leraren hadden gesproken die lovend zijn over de lasermachine, waren wij erg benieuwd of de studenten, die er dagelijks met de machines te maken krijgen, dit ook waren. Tijdens ons bezoek aan Rijn IJssel spraken wij met leerling Jill. Zij liet ons weten tijdens haar examenjaar erg veel plezier van de lasermachine te hebben ondervonden. Dit omdat het haar tijdens het maken van de projecten erg veel tijd had bespaard. Bij het laten zien van haar etalagekast vertelde ze ons: ‘Het ziet er eigenlijk heel erg simpel uit. Maar als ik het had moeten snijden met de figuurzaag, dan was het nooit zo netjes geworden.’

Lesmateriaal
Om de kennismaking met de lasermachine voor de lasermachine in goede banen te leiden, heeft onze partner Vrotech speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor het VMBO. Op deze wijze kunnen leerlingen zelfstandig en in hun eigen tempo ontdekken wat de eindeloze mogelijkheden van een lasermachine zijn. Volgens Ton Vroon, eigenaar van Vrotech, is het lespakket een erg mooie instap voor leerlingen. ‘Op deze manier kunnen leerlingen, ook zonder een technische kant te kiezen, leren om te gaan met de techniek.’  Ook voor leraren biedt Vrotech speciale cursussen aan waarbij de nadruk ligt op ‘train de trainer.’ Op deze manier worden leraren klaargestoomd om les te geven met een lasermachine.

Arthur Vuijk Editor
Content Creator
Arthur is stagiair content creator bij BRM, waar hij veel bezig is met copywriting. Daarnaast is het een fanatieke Ajax supporter en schrijft hij artikelen voor een bekende Ajax-fansite.
Social: