fbpx

Onderdelen zelf snijden voor een schaalmodel is veel effectiever dan dat elders te laten doen. Dat ondervond architectenbureau GROUP A uit Rotterdam. Bij GROUP A is Gabrielis Varnelis verantwoordelijk voor de lasermachine en hij legt uit waarom ze kozen voor deze machine. “Het formaat 90×130 cm bleek het best bij ons te passen toen we onderzochten welke maat plaatmateriaal gangbaar was. Ook was het de beste match als we keken naar de materialen die we het meest gebruiken, zoals karton en MDF.” Ook sloot de BRM 90130 heel goed aan bij de grootte van de schaalmodellen die ze het vaakst maken.

Meestal wordt er acryl, karton of MDF gebruikt

De machine wordt vooral gebruikt voor het snijden van onderdelen met de laser. Er worden elementen uit bijvoorbeeld acrylaat, karton of MDF gesneden die later samengebracht worden in één groter item. Daarmee is de lasermachine een werktuig dat belangrijk is bij het voorwerk op weg naar één bouwwerk. Er wordt zeker getest met andere grondstoffen, maar MDF heeft tot nu toe de voorkeur. Er is met MDF geen sprake van kromtrekken en het is eenvoudig te laseren. Dun multiplex wordt ook weleens toegepast. Maar een nadeel daaraan is dat dat vochtig kan worden en daardoor de kans bestaat dat het vervormt.

Efficiënter door zelf te lasersnijden

Voorheen werd het lasercutten van de losse elementen altijd uitbesteed door GROUP A. Dat werd door verschillende firma’s gedaan en op de locatie van GROUP A werd alles in elkaar gezet. De laser zorgt voor een versnelling van dit traject omdat het snijden niet langer uitbesteed wordt, geeft meneer Varnelis aan. “Daardoor wordt er nu veel efficiënter gewerkt omdat we het direct ter plaatse zien als er iets misgaat.”

Populair icoon.
Meest populair
Zij aanzicht van een BRM Pro 1300.
Enkele beschikbaar

Pro 1300

  • Werkgebied 1300 x 900 x 200 mm
  • Laservermogen 100 of 150 W
  • Hoogste veiligheidsniveau: laserklasse 1

Cruciaal voor prototyping en ‘design by research’

Naast het maken van schaalmodellen voor presentaties, wat maar één van de toepassingen is van de machine, wordt deze op andere zaken ingezet. Bijvoorbeeld bij prototyping of ‘design by research.’ Dat laatste houdt in dat wanneer een design nog niet af is, er onderzoek gedaan wordt en er wordt getest wat de beste oplossing is. Bij prototyping wordt een dummy op schaal 1:1, dus op ware grootte, vervaardigd. Dat kan een gedeelte van een te bouwen project of constructie zijn. Heel snel is daarmee het beoogde resultaat te zien en dat helpt enorm. Nauwkeurigheid is hierbij belangrijk want hiermee wordt bekeken hoe zaken samenvallen of hoe het licht naar binnen valt door de ruiten of door een bepaald patroon. Het is een perfecte manier om complete grip te hebben op het eindresultaat op het esthetische vlak. Want als je iets kunt produceren naar jouw wensen op schaal 1:1 dan is dat ook toe te passen op exact het design dat je bedacht hebt.

Modelbouw maquette gemaakt met lasermachine
“De lasermachine is een investering voor de lange termijn. Dankzij de machine kunnen we alle designs verder perfectioneren.”

BRM Lasers: vlotte levering en beter beveiligd

Een uitstekende demonstratie bij VROTECH en het snelle leveren gaven de doorslag bij de keuze om deze specifieke machine te kopen. Dat er veel sensors in de BRM-machine zitten waardoor deze behoorlijk ‘slim’ is, beviel Varnelis absoluut. Zo krijg je bijvoorbeeld een foutmelding en blokkeert de machine als de bovenklep open is en je hem wilt starten. Dit soort veiligheidsmeldingen zijn natuurlijk een fijne geruststelling. Vooral als er meer collega’s gebruik gaan maken van de lasermachine, want er is zo veel minder kans op ongelukken.

Een enorme verrijking

Deze lasermachine is een investering voor de lange termijn en een heel goede tool om de designs van GROUP A verder te perfectioneren, geeft Varnelis aan. De snelheid, het bediengemak en de flexibiliteit om zaken zelf te kunnen uitvoeren, zorgen ervoor dat deze machine echt een enorme verrijking is.

Download jouw gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp