Wat is een fiberlaser?

De golflengte van een fiberlaserstraal is tien keer zo klein dan die van een CO2-laserstraal. Hierdoor gaat een fiber laser machine gemakkelijker door harde materialen dan een CO2-laser machine. Heeft u een bedrijf in reclamedrukwerk dat ook teksten en afbeeldingen zoals logo’s op bijvoorbeeld relatiegeschenken afdrukt? Met een fiber laser machine doet u dit tegen een lagere kostprijs per product dan met traditionele graveertechnieken. U verdient de aanschaf van een fiberlaser machine hierdoor snel terug. Bijkomend voordeel is dat de onderhoudskosten van laser graveermachines laag zijn. BRM Lasers levert fiber laser machines tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met een fiberlaser van BRM kunt u snel en nauwkeurig graveren.

Wat zijn de verschillen tussen een fiberlaser en een CO2-laser?

In tegenstelling tot een CO2-laser is een fiberlaser geen gaslaser, maar een vaste stoflaser. Fiber is een (glas)vezel waarmee je een laserbundel kunt opwekken. Bij een CO2-laser gebeurt dat in een laserbuis waarin het CO2 (stikstof) wordt gemengd met zuurstof en helium. De energie die voor de creatie van het laserlicht nodig is, wordt in de vorm van een elektrische stroom en via elektroden in de laserbuis gepompt. In een moderne fiberlaser gebeurt dit inmiddels ook met elektroden. In de eerste generatie fiberlasers werden flitslampen gebruikt om de laserbundel op te wekken.

Fiber wordt in een fiberlaser niet alleen gebruikt als resonator om de laserstraal op te wekken, maar ook om de laserbundel te geleiden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de optische eigenschappen van fiber (glasvezel).

Het belangrijkste verschil met een CO2-laser is de golflengte van het laserlicht. Een ‘lichtstraal’ van een fiberlaser is tien keer zo klein dan die van een CO2-laser. Hierdoor is er minder energie nodig om door het te bewerken materiaal heen te komen. Dit gaat met een fiber laser machine daarom veel gemakkelijker en sneller dan met een CO2-laser machine. Een bijkomend praktisch voordeel is dat de oppervlakte van het te bewerken materiaal geen voorbehandeling met een spray nodig heeft.

Om met een CO2-laser iets zichtbaar op een materiaal te kunnen graveren of markeren is die voorbehandeling met een spray wél nodig.

Voor welke toepassingen is een fiberlaser ideaal?

Een fiberlaser is uitermate geschikt voor het graveren van gegevens en afbeeldingen (zoals beeldmerken) op materialen van metaal of kunststof. Denk hierbij aan juwelen, typeplaatjes en boren. Zeker wanneer dit snel moet gebeuren, zoals bij serie- of massaproductie. De voorbehandeling met spray zoals die bij een CO2-laser nodig is, maakt het productieproces te tijdrovend of omslachtig. Een fiberlaser is dan het ideale alternatief.

Fiberlasers worden tevens op grote schaal toegepast voor het markeren of graveren van gegevens of afbeeldingen in hoogwaardige artikelen zoals mobiele telefoons, sieraden en horloges. Met een fiberlaser kunt u prachtige foto’s graveren op het oppervlak van een metalen of kunststof voorwerk. Of een beeldmerk (zoals het logo van een bedrijf of merk) op een relatiegeschenk zoals een koffiekopje of pen.

Wat maakt de aanschaf van een fiberlaser relatief goedkoop en rendabel?

Een fiberlaser is om de volgende redenen goedkoper en rendabeler dan een CO2-laser of traditionele graveertechniek:

  • het graveerproces gaat drie tot tien keer zo snel dan met een CO2-graveermachine, met als resultaat een lage kostprijs per gravure of markering
  • een laag energieverbruik; fiberlasers worden geleverd met een vermogen tussen 20 en 40 Watt, terwijl een CO2-laser al snel 80 Watt nodig heeft
  • het oppervlak van het te markeren of graveren werkstuk heeft geen voorbehandeling nodig
  • een fiber laser machine is nagenoeg onderhoudsvrij.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN