De BRM Graveermachine

Laser etsen of metaal etsen betekent feitelijk het bewerken van een metaaloppervlakte. Dit kan door middel van een graveerlaser of met behulp van een laser markeringsmachine voor metaal. Bij het graveren wordt materiaal met behulp van een metaal graveerlaser weggehaald. Het is een machinale bewerking die in harde legeringen en zachte metalen een perfecte, nauwkeurige en goed leesbare afbeelding achterlaat. Metalen die met de laser markeringsmachine kunnen worden bewerkt, zijn onder andere aluminium, edelmetalen, ijzer, koper, nikkel en zink, staal en RVS en diverse legeringen. Het laser etsen is een reeds lang beproeft procedé, maar het vermindert hoe dan ook altijd de sterkte van het materiaal omdat er iets weggenomen wordt

Schoon laser etsen met een laser markeringsmachine voor metaal

Verder levert etsen altijd afval op dat tijdens de bewerking verwijderd moet worden. Het procedé betreft dus cutting en engraving. Een laser markeringsmachine voor metaal daarentegen haalt niets van het materiaal af, maar legt de afbeelding als het ware bovenop het te bewerken metalen oppervlak, al dan niet met behulp van een aan te brengen Cermark spray die bestaat uit inkt of chemisch etszuur. Het fraaie van dit procedé is dat het contactloos werkt, het te bewerken metalen oppervlak wordt door de laserstraal niet beroerd. Het is bovendien een zeer schone manier van laser etsen doordat er geen afval ontstaat. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de markeringen te kleuren. Dat bekent dat er met behulp van een bepaald kleuroxidatieprocedé en specifiek substraat diverse kleuren op het metaal kunnen worden aangebracht. Fixering van de hechting aan het metaal geschiedt door een thermische reactie. Over het algemeen is voor het procedé van laser etsen of markering de Fiberlaser te prefereren boven de CO2 laser. Zij zijn wat sneller in de uitvoering dan CO2 markeerlasers doordat ze geen voorbewerking (spray) vereisen. Laser etsen wordt toegepast op promotiemiddelen, zoals balpennen, of voor het aanbrengen van barcodes en andere identificatieaanduidingen. De etsmethode wordt ook veel toegepast in de industrie bij het zogenaamde direct part marking, het direct markeren van onderdelen, het aanbrengen van een direct machinaal leesbare code ter ondersteuning van het supply chain proces. 

Een scala aan metaalets- en laser markeringsmachines voor metaal

BRM levert diverse metaalets- en laser markeringsmachines voor metaal, zowel binnen de productgroep BRM Metaallasers als de productgroep BRM Fiberlasers. Het verschil tussen beide machines is dat de metaallasers en kunnen laser etsen, snijden of markeren. De Fiber laser kan enkel laser etsen of graveren. De BRM Metaallasers zijn in open of gesloten (portaal) uitvoering verkrijgbaar en beginnen bij een werktafeloppervlak van 1900 x 1300 mm. De BRM Fiber lasers daarentegen leveren iets in ten aanzien van het werkblad dat slechts 160 x 160 mm afmeting heeft.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasermachines

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN