Wat is MDF?

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Dit materiaal bestaat uit fijngemalen en gedroogde houtvezels die door middel van harsen met elkaar zijn verbonden. In een MDF-plaat zijn deze aan elkaar gelijmde houtvezels in elkaar geperst.
MDF kan evenals andere houtsoorten uitstekend worden bewerkt met een lasermachine. BRM Lasers levert lasermachines waarmee u MDF zowel kunt snijden als graveren. Maar hoe moet je MDF lasersnijden? Wij leren je graag meer over deze materiaalsoort.

Toepassingen van MDF

Het aantal toepassingen van MDF is te groot om op te sommen. Hierbij een aantal voorbeelden van producten die zijn gemaakt van MDF:

 • deuren (en deurlijsten)
 • kasten
 • keukens
 • laminaatparket
 • meubelen
 • plafond- en wanddecoratie
 • (sier)plinten
 • schoenhakken
 • WC-brillen.

Voordelen van MDF

MDF heeft de volgende voordelen:

 • het is zeer goed bewerkbaar, omdat het niet versplintert

In MDF kun je hierdoor gemakkelijk frezen, boren en zagen.

 • het werkt niet of nauwelijks

MDF blijft in tegenstelling tot hout ook bij temperatuurverschillen vormvast.

 • het heeft een hoge buigsterkte

MDF gaat niet scheuren of breken wanneer er (lichte) druk op het oppervlak van het materiaal wordt uitgeoefend. Je kunt hierdoor gemakkelijk schroeven of spijkers in MDF krijgen.

 • het heeft een hoogwaardiger gebruikskwaliteit dan hout.

MDF heeft een hoge lijm- en slijtvastheid, een hoger breekpunt dan hout en een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit. Hierdoor kan het voor veel meer doeleinden worden gebruikt dan de meeste geprefabriceerde houtproducten.

Nadelen van MDF

MDF heeft niet alleen maar voordelen. Zo heeft het de eigenschap om bij een langdurige belasting blijvend te vervormen. Denk hierbij aan een boekenkast van MDF. Nadat de boeken zijn weggehaald, blijven de schappen doorgebogen. Deze eigenschap van MDF noemen we ‘kruip’.

Omdat MDF-platen worden geperst, is de kern van dikkere platen (> 18 mm) minder vast (poreuzer) dan het oppervlak. Hoe dikker de plaat, hoe groter de kans op een poreuze kern. Dit komt omdat de hars (de lijm die de houtvezels bij elkaar houdt) in een dikke MDF-plaat bij het persen niet goed over de hele dikte van de plaat wordt verdeeld. Zaagt u maar eens een dikke MDF-plaat door, zodat u een dwarsdoorsnede van het materiaal krijgt. U ziet dat het materiaal in de kern (dat nu zichtbaar is aan de zijkanten van de zaagsnede) veel losser is samengesteld en veel sneller afbrokkelt dan het materiaal aan de oppervlakte.

De poreuze kern van dikkere MDF-platen is vooral nadelig bij het samenstellen van MDF door middel van spijkers en schroeven. Voorkom het splijten van het materiaal door minimaal 25 mm van de kant te blijven, schroeven te verzinken en schroefgaten voor te boren.

Lasersnijden van MDF

Houtbewerkers maken steeds vaker gebruik van CO2-lasersnij- en graveermachines. De mogelijkheden en voordelen hiervan variëren per houtsoort. Hoe homogener de structuur van het hout, hoe geschikter het is om met een laserstraal te worden bewerkt. Laseren is een thermisch proces. Dit betekent dat de volgende eigenschappen van hout van invloed zijn op het resultaat van lasersnijden of lasergraveren (en dus ook op het lasersnijden van MDF):

 • het vochtgehalte
 • de dichtheid
 • het olie- en harsgehalte.

Deze eigenschappen bepalen de kwaliteit en snelheid van de laserbehandeling. Bij het lasersnijden betreft dit strakke afwerking van de snijranden en bij het lasergraveren staan de duidelijkheid, nauwkeurigheid en kleurstelling van de gravure centraal.

Vocht is een natuurproduct dat gedeeltelijk uit vocht en hars bestaat. Het thermische laserproces zorgt daarom onvermijdelijk voor een lichte tot zwaar oxiderende snijkant. Dit is zichtbaar aan een donkere verkleuring. Hoe lager het vocht- en harsgehalte van de houtsoort, hoe lichter deze verkleuring.

Voordelen van lasersnijden in MDF

Met een lasersnijmachine gaat het op maat ‘zagen’ van MDF-platen veel gemakkelijker en schoner dan met een zaagmachine. Lasersnijden van MDF is een contactloos bewerkingsproces en heeft hierdoor de volgende voordelen:

er vindt geen verspaning plaats (rond een lasermachine hoeven geen materiaalresten opgeruimd te worden)

het snijpatroon kan desgewenst extreem fijnmazig zijn, afhankelijk van de vorm waarin u het materiaal wilt versnijdende MDF-platen hoeven niet ingespannen of vastgezet te worden er ontstaan minder breuken en snijfouten de snijkanten zijn splintervrij (nabewerking is niet nodig) het gereedschap slijt niet, zodat de snijkwaliteit constant blijft.

Met de compacte CO2-lasermachines van BRM Lasers kunt u MDF en vele andere houtsoorten zowel snijden als graveren.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines voor het lasersnijden van MDF

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN