Hoe werkt steen lasergraveren?

Het lasergraveren van steen vereist veel vermogen. Om de juiste verdieping in het materiaal te verkrijgen is een CO2 lasermachine van minimaal 100 w nodig. In de praktijk komt het graveren van steen met name in de herdenkingsindustrie voor. Bovendien geldt dat het hier vooral om de steensoorten marmer, graniet en in mindere mate zandsteen en leisteen gaat. Met het graveren van deze steensoorten wordt namelijk het beste contrast verkregen. Daarbij geldt ook dat hoe donkerder de steensoort is, hoe beter het contrast uitkomt. Een gepolijste zwart marmeren of granieten steen is niet voor niets een populaire grafsteen. In de Verenigde Staten gaat veertig procent van al het geïmporteerde graniet naar de herdenkingsmarkt.

Lasergraveren van graniet of marmer?

Er is weinig verschil tussen het lasergraveren van graniet of marmer. Voor beide is hetzelfde vermogen nodig. In de praktijk zal veelal voor graniet worden gekozen omdat deze steensoort van nature duurzamer, krasbestendiger en goedkoper is. Marmer is een zeldzame steensoort en bestaat uit kalksteen dat onder hoge druk en temperatuur gevormd is. Marmer bevat nogal veel vervuiling in de vorm van steenaders die door het gesteente heen lopen. Dit kan een probleem geven bij het lasergraveren van steen. Door het plotselinge kleurverschil op een positie, wordt het contrast aangetast. Graniet is een stollingsgesteente en daardoor veel harder. Het bestaat uit een mengsel van kwarts en mineralen. Bij het lasergraveren van steen dringt de laserstraal niet erg diep door in het materiaal. Het is dus raadzaam om een steen van goede kwaliteit te nemen. Een te zachte steen bovendien zou teveel aan de weersinvloeden onderhevig zijn, wat kans geeft op beschadiging van de inscriptie.

Hoe werkt het lasergraveren van steen?

Het meest geschikte type laser is een CO2 laser met een vermogen vanaf 100  watt. Naast het vermogen is de snelheid belangrijk waarmee men graveert. Teveel snelheid beïnvloedt de helderheid en scherpte van de gravure. Maar ook graveren met een te hoog vermogen is niet aan te raden. Hierdoor wordt de inscriptie waziger. Bij het lasergraveren van steen wordt het oppervlaktemateriaal weggesmolten. Hierdoor kan geen diepe gravure ontstaan en dus ook geen 3D effect. Het beste contrast ontstaat bij een gepolijst, donkere steensoort. Om het contrast extra te benadrukken, kan de gravure met lak of hars worden ingekleurd.

Kan het laser graveren van steen alleen bij donkere steensoorten?

In de regel geldt dat bij het lasergraveren van steen de donkere steensoorten een scherper contrast genereren dan de lichtere. Maar dat wil niet zeggen dat lichte steensoorten niet gegraveerd kunnen worden. Zandsteen bijvoorbeeld is gelig van kleur. Deze steensoort bestaat uit zandkorrels die aan elkaar geplakt zitten. Omdat de steensoort ruwer is dan bijvoorbeeld graniet, zal het contrast iets minder scherp zijn, maar er is wel degelijk kleurverschil en de inscriptie is goed leesbaar. Ook wit marmer kan gegraveerd worden en geeft een egaal wit contrast. Hier is het raadzaam om na het lasergraveren van de steen de verdieping in te kleuren. Vooraf kan de steen met een soort papier omwikkeld worden, waarna de gravure wordt gezet. Na inkleuring wordt de omhulling weggehaald en is een prachtig contrast zichtbaar. Het is vanwege het poreuze karakter van steen niet mogelijk om een Cermark spray of pasta te gebruiken als voorbewerking voor het lasergraveren van steen.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines voor steen lasergraveren

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN