Vast component

Naast de CO2 laser, een koolstofioxidelaser, bestaat er ook een lasertype met een vaste component, een zogenaamde solid state laser. De fiber lasersnijder is zo’n laser met een vaste component. Hier wordt dus de lichtstraal niet met behulp van gas opgewekt. Bij halfgeleider lasers is de vaste stof glas of kristal. Hieraan wordt een stof gedoteerd die het licht kan opwekken en versterken.

Andere types

Een andere type vaste stof laser is de fiber laser. Dit type laser heeft glasvezel als actief medium. Het laserlicht wordt bij een fiber lasersnijder via de vezel direct naar het te bewerken materiaal gebracht en niet via spiegels gekaatst. Aan het begin van het proces staan een lichtdiode (halfgeleider), een koppellens en een resonator (spiegels). De diode pompt het licht door de lens naar de glasvezeldraad die gedoteerd is met bijvoorbeeld Erbium of Ytterbium. Met deze ionisatie van de vezel wordt de versterking van het licht mogelijk gemaakt. De elektronen van de atomen van de gedoteerde stof zitten op verschillende energieniveaus. Als het licht dat door de diode gepompt wordt, een elektron bereikt, dan beweegt deze naar een hoger energieniveau. Op een gegeven moment echter valt de elektron weer terug naar het vorige energieniveau en ontstaat er licht van een bepaalde golflengte. Met behulp van de pomp en de spiegels wordt het licht steeds heen en weer gekaatst en bereikt steeds meer atomen die ook licht gaan uitzenden. Zo ontstaat de gewenste lichtsterkte die nodig is voor de werking van een fiber lasersnijder. De uiteindelijke versterking hangt ook af van de lengte van de glasvezeldraad. De golflengte van de lichtbundel ligt tussen de 1050 en 1075 nm. Slechts een klein deel van het heen en weer gekaatste licht wordt door de spiegel doorgelaten.

Voordelen fiber lasersnijder ten opzichte van een CO2 laser

De fiber lasersnijder heeft een aantal voordelen ten opzicht van de CO2 laser. Door het gebruik van een glasvezelkabel ontstaat er een grote lichtbundeldichtheid. Deze kan veel sterker gefocust worden, waardoor een smallere snijnerf ontstaat. Dit is ideaal voor het snijproces. De fiber lasersnijder heeft ook een langere levensduur (ca. 25.000 uur) dan de CO2 laser en levert een hoger energetisch rendement. De fiber laser converteert bijna 80% van de vermogensoutput, maar door de lengte van de vezelkabel blijft de warmteontwikkeling beperkt. Het snijden van metaal met een fiber lasersnijder heeft ook als voordeel dat er geen gas wordt toegevoegd tijdens het snijproces dat de snijnerf moet openhouden. Eventuele schadelijke reacties van bijvoorbeeld zuurstof met het te snijden materiaal blijven zo uit.  Het succes van de fiber lasersnijder hangt af van de mate waarin het opgewekte laserlicht wordt geabsorbeerd door het te bewerken materiaal. Dit wederom hangt af van de golflengte van het licht en de reflecterende eigenschap van het basismateriaal. Een fiber lasersnijder kan continu (continuous wave laser) of gepulseerd snijden. Afhankelijk van de lengte van de puls, is er sprake van korte of ultrakorte pulsering, tot wel enkele femtoseconden (een femto is het miljoenste deel van een miljardste van een seconde). Algemeen geldt dat hoe korter de puslering is, hoe breder de bandbreedte van het spectrum. Ultrakorte pulsering wordt onder andere in de chemie toegepast bij spectraalanalyses.

Toepassing fiber lasersnijder

Voor het snijden met een laser kunnen beide pulstechnieken gebruikt worden. Voorheen was de CO2 laser het meest geschikt voor dikkere materialen, maar er zijn al fiber lasers van zo’n 6kW die deze dikte aankunnen. De fiber lasersnijder wordt in vele industrieën ingezet, waaronder de medische sector, de lucht- en ruimtevaartsector, de auto-industrie, de halfgeleiderindustrie en de chemische industrie.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersnijders

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN