Wat is acryl?

Acryl heeft een tweeledige aanduiding. Enerzijds duidt het op de synthetische textielvezel en anderzijds verwijst het naar de stof PMMA, waarmee Acrylglas wordt geproduceerd.

Lasersnijden van acryl als textielvezel

Acryl is een synthetische stof die vanwege de zachte vezel als alternatief voor wol dient. Het wordt vaak verward  met polyester, maar dit is niet juist. Beide hebben de eigenschap dat het niet kreukt en uitrekt, maar acryl ademt beter dan polyester. Verder is het kleurecht en goed bestand tegen bacteriën en schimmels, omdat het een synthetische stof is. De stof neemt slecht vocht op, maar laat het door de ademende eigenschap wel snel verdampen. Lasersnijden van acryl is zeer goed mogelijk, net zoals dat  geldt voor de meeste textielstoffen, zowel natuurlijke als synthetische. Het lasersnijden van acryl vermijdt contact met de stof tijdens het snijden en levert daardoor een zeer nauwkeurig resultaat op. Door de warmte van het proces bovendien wordt de rand glad en licht dichtgeschroeid en aldus afgewerkt zonder rafels. Nadeel is echter dat er bij lichte stoffen een licht getinte, bruin randje ontstaat als gevolg van de hitte van de laserstraal. Verder is het lasersnijden van acryl een snel proces door de gering dikte en weerstand van het materiaal. Textiel wordt in de regel met een laagvermogen CO2 laser gesneden. De snelheid van het proces ligt hoog.

Lasersnijden van acryl als PMMA

PMMA is een polymeer van methylmethacrylaat. Het is een transparante thermoplastische kunststof, kortweg aangeduid als acrylaat. De bekendste soortnaam staat bekend onder Plexiglas. Er zijn twee soorten acryl, gegoten en geëxtrudeerd. Deze laatste soort is iets beter om te snijden met een laser. Als geëxtrudeerd acryl laser gesneden wordt, dan verandert het niet van kleur. Geëxtrudeerd Acrylglas wordt meestal voor rechte, platte vormen gebruikt. Gegoten Acrylglas daarentegen is duurder, maar ook veelzijdiger dan de geëxtrudeerde versie. Het is sterk en goed bestand tegen krassen. Het voordeel van het lasersnijden van acryl is dat de randen door de hitte van de laserstraal direct vlamgepolijst afgewerkt worden en dus zeer glad zijn. Nabewerking is niet meer nodig. Dat geldt ook bij het graveren. Tijdens het lasersnijden van acryl kan de beschermingsfolie blijven zitten. Het helpt tegen krassen en vermindert ook nog eens de hitte op het oppervlak.

Instellingen CO2 laser voor het lasersnijden van acryl

Vuistregel voor het lasersnijden van acryl is dat tegenover iedere mm materiaaldikte 10W laservermogen staat. Hoe lager het vermogen van de laser is, hoe lager de snijfrequentie en dus het aantal pulsen per tijdseenheid. Bij een lagere frequentie zakt dus ook de snelheid van het laserproces. De afwerking van de snijrand wordt tijdens het lasersnijden van acryl mooier naarmate de frequentie hoger ligt. De laserstraal snijdt als gevolg van de hitte netjes en vlot door het acryl heen, smelt het en laat een glans achter. Als je echter heel goed kijkt, dan zie je wel een soort verticale groeven in de rand zitten als gevolg van de pulsering van de laserstraal, zeker bij dikker materiaal. Bij materiaal van 10 mmm en meer wordt een langere focuslens aangehouden om een zuivere snede te behouden. Bij het lasersnijden van acryl is verder een goede afzuiging aan de onderkant belangrijk om mede de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Acryl is een kunststof product en bij verhitting komen ook dampen vrij. Als deze niet worden afgezogen, kunnen ze neerslaan op de machine en deze op den duur beschadigen. Maar er kan ook brandgevaar ontstaan. PMMA verbrandt bij een temperatuur boven de  450 ˚ C volledig tot koolstoofdioxide en water. Daarnaast is tijdens het lasersnijden van acryl gebruik van lucht noodzakelijk over de snijnerf. Bij verhitting wordt het acryl vloeibaar. De snijnerf zou zonder luchtstroom stollen en weer dichtvloeien.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines voor het lasersnijden van acryl

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN