Wat is lasersnijden?

Naast de CO2 laser, een koolstofioxidelaser, bestaat er ook een lasertype met een vaste component, een zogenaamde solid state laser. De fiber lasersnijder is zo’n laser met een vaste component. Hier wordt dus de lichtstraal niet met behulp van gas opgewekt. Bij halfgeleider lasers is de vaste stof glas of kristal. Hieraan wordt een stof gedoteerd die het licht kan opwekken en versterken.

De verschillende technieken van lasersnijden

Het snijden van materiaal met een laser gebeurt in de regel met een kleine focusdiameter van de laserstraal, waardoor de snijlijn zo smal mogelijk blijft. Als de laserstraal het oppervlak  van het materiaal beroert, dan ontstaat er een snijnerf. Van belang is dat deze gedurende het gehele proces opengehouden wordt en niet dichtsmelt na het passeren van de laserstraal. Er zijn een drietal technieken in gebruik.

Laserfusie snijden

De eerste is laserfusie snijden. Het gebruik van de lasersnijder voor deze techniek gaat tot een materiaaldikte van zo’n 15 mm. Tijdens het snijproces wordt een inert gas, meestal argon of stikstof, aan het proces toegevoegd. Dit gas zorgt ervoor dat na het smelten van het substraat, de snijnerf openblijft. Het gas stoot het vrijkomende verbindingsmateriaal af. De CO2 lasersnijder is hier het meeste geschikt. Voordeel van het inerte gas is verder dat het geen oxiderende verbinding met het basismateriaal aangaat. Deze techniek is vooral geschikt voor hooggelegeerde staalsoorten en aluminium.

Vlamsnijden

Een andere techniek is die van het vlamsnijden. Hier wordt met behulp van zuurstof of lucht het substraat tot de eigen ontstekingstemperatuur verhit. Het vergt derhalve een lasersnijder met een lager vermogen dan bij het laserfusie snijden. Zonder het gebruik van het extra gas, zou door de exogene werking van het materiaal een slak gevormd worden die de snijnerf weer dicht laat slibben. Vlamsnijden wordt toegepast voor laag gelegeerde staalsoorten. Met deze techniek kan de lasersnijder tot zo’n 25 mm dik materiaal snijden. Het is bovendien een snel proces.

Lasersublimatie snijden

De derde techniek heet lasersublimatie snijden. De lasersnijder wordt hier ingezet voor andere materialen dan metaal, zoals organische materialen en kunststoffen (polymeren). Bij sublimeren gaat het om het verdampen van het materiaal door absorptie van de hitte van de laserstraal. De hitte van de lasersnijder wordt tot aan de verdampingstemperatuur van het te snijden materiaal opgevoerd. De damp die ontstaat zorgt voor de druk die nodig is om de snijnerf open te houden. Deze techniek vergt een hoger vermogen met een lagere snelheid van de lasersnijder dan de twee voorgaande technieken. De snijdiepte is echter gering, waardoor soms meerdere snijgangen achter elkaar nodig zijn om het materiaal geheel door te snijden. Naast CO2 lasers voor bijvoorbeeld non-ferro metalen, is de fiberlaser geschikt voor materialen als hout, keramiek en kunststof. 

Nadelen lasersnijden

Naast de positieve eigenschappen van het lasersnijden, kent de techniek ook nadelen. Er komen bijvoorbeeld giftige dampen vrij bij het proces die op een goede manier afgezogen moeten worden. Giftige dampen kunnen de lasersnijder beschadigen doordat ze neerslaan. Daardoor moet je je afvragen of je materialen als lood wilt lasersnijden. Verder vergt de lasersnijder een relatief hoge investering ten opzicht van ander snijtechnieken. Er zal dus seriematig gewerkt moeten worden met voldoende aanbod. Bij het 2D snijden van buizen is vereist dat de lasersnijder loodrecht op de buis staat. Er is dus een extra mechanisme vereist om de buis rondom te kunnen doorsnijden. Tenslotte neemt met name een lasersnijder voor grote platen veel ruimte in.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersnijders

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN