Wat is acrylaat?

Acrylit, acryl, acrylaat of acrylglas (PMMA) is een soortnaam voor bekende, geregistreerde merkennamen als Plexiglas, Perspex, Altuglas en Acrylite. De term Plexiglas heeft in de volksmond de soortnaam enigszins verdrongen, net zoals bij de merken Luxaflex en Spa Rood, maar laatstgenoemden blijven merknamen. Het product acrylit moet echter niet verward worden met materiaal als polyamide en polyester. Voor het lasergraveren en lasersnijden van acryl zijn twee materiaalversies in de handel, gegoten (GS) en geëxtrudeerd  (XT) acryl. Geëxtrudeerd acryl wordt na het gieten nog eens uitgewalst en kan daardoor in grotere plaatafmeting geleverd worden. Nadeel van deze versie is echter dat er makkelijker spanningen in het materiaal ontstaan, waardoor bij het lasersnijden of lasergraveren van acryl breuken of scheuren kunnen voorkomen.

Acrylaat lasersnijden proces

Acryl is een materiaal dat zich gemakkelijk laat snijden, maar ook gevoelig is voor krassen. Daarom wordt bij het lasersnijden van acryl de beschermfolie intact gelaten. Van de twee soorten is de geëxtrudeerde versie het meest geschikt voor lasersnijden. Na het snijden is er geen nabewerking noodzakelijk ten aanzien van de randen. Deze zijn net zo helder en glas afgewerkt als het acrylglas zelf. Er is dus geen verontreiniging als gevolg van verspaningsafval. Verder geldt dat de kant op breuken miniem is doordat het proces contactloos verloopt. De laser veroorzaakt geen enkele druk op het materiaal tijdens de werking.

Voor acrylglas lasersnijden en lasergraveren is de CO2 laser het meeste geschikt. BRM portaallasers bijvoorbeeld zijn ideale CO2 lasers voor het lasersnijden van acryl. Het grote werkoppervlak garandeert de bewerking van diverse, grotere afmetingen acrylaatplaten. De PMMA dampen die bij het lasersnijden van geëxtrudeerd acryl ontstaan, worden direct afgezogen door het BOFA –afzuigsysteem, voorzien van een filter op basis van koolstof. Daardoor kan ook een gesloten CO2 BRM lasermachine ingezet worden. Het vermogen van de lasermachine wordt onder meer bepaald door de dikte van het acrylglas.

Lasergraveren van acrylaat

Voor het lasergraveren van acyl is gegoten acrylglas de beste materiaalkeuze vanwege de betere kwaliteit van de platen. Door de materiaaldikte ontstaat er minder snel spanning bij het uitdiepen van oppervlaktemateriaal. De gravures die ontstaan, vormen een groot en duidelijk contrast met het moedermateriaal. Ook de binnenranden van de uitdieping zijn glashelder. Door de bewerking met de laser wordt het oppervlak bij graveren mat ten opzichte van het oorspronkelijke materiaal. Uitsnijdingen kunnen achteraf zelfs ingekleurd worden. Maar er zijn ook voorgekleurde platen in de handel. Kortom, de mogelijkheden bij het lasergraveren van plexiglas zijn oneindig. Voor het graveren worden in tegenstelling tot CO2 lasers meestal fiber lasermachines ingezet.

Plexiglas wordt veelzijdig toegepast in de reclamewereld en de beletteringsindustrie. Het is een ideaal materiaal om massieve displays en dunne, gegraveerde reclameborden mee te maken.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor acrylaat snijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN