Lasergraveren is onderdeel van het lasermarkeren van materiaal. Lasermarkeren is eigenlijk een beetje een verzamelterm voor het wegnemen, het verdiepen van materiaal met behulp van lasertechniek. Lasergraveren betekent dat een stukje van het materiaaloppervlak wordt weggenomen door middel van hitte. Meestal smelt of verdampt het en wordt de damp afgezogen.

De term afschrapen wordt gebruikt als er sprake is van een extra opgebrachte bovenlaag over het basismateriaal die weggehaald wordt. Door een eventueel kleurverschil tussen basis- en aangebracht materiaal, kan na het laserproces kleurverschil ontstaan.

Men spreekt tenslotte over verkleuren als de hitte van de laserstraal dermate is dat het basismateriaal onder de oppervlakte verkleurt. Na verdieping van het oppervlak, wordt het kleurverschil zichtbaar. De mate van verkleuring bij aluminium lasergraveren hangt af van het soort.

Met welke laser kan ik aluminium lasergraveren?

Het meest geschikte type laser graveermachine is de fiber laser, een type lasermachine dat geschikt is voor het graveren van diverse materiaalsoorten, waaronder ook metalen als koper en aluminium. Deze heeft enkele voordelen ten opzicht van de CO2 variant voor lasergraveren die in ieder geval altijd een voorbewerking nodig heeft. Doordat de fiber laserstraal een veel kleinere golflengte heeft, is hij geconcentreerder en kunnen bij het graveerproces dunnere lijnen gemaakt worden. De fiberlaser heeft een hogere resolutie en maakt details scherper dan de CO2 machine. Tekst en QR codes bijvoorbeeld kunnen het beste met een fiberlaser gegraveerd worden. In geval van metaal, zoals bijvoorbeeld het aluminium lasergraveren waarbij geanodiseerd plaatmateriaal wordt gebruikt, is het verschil in kwaliteit goed zichtbaar. Het oppervlak dat door de CO2 laser graveermachine voor aluminium is bewerkt, is matter van kleur. Dat geldt ook bij gebruik van gelakt en blank aluminium. De fiberlaser werkt ook sneller en kan kleine series aan. Dat maakt hem tot de beste lasergraveermachine voor aluminium. BRM Lasers vertegenwoordigt een aantal topkwaliteit fiberlasers die het graveren van aluminium tot in hoogste perfectie uitvoeren. De standaard tafelgrootte van 160 x 160 mm bovendien kan op wens aangepast worden.

Aluminium lasergraveren wordt veel toegepast bij bedrijven die type- en naamplaten (machineplaten) produceren. Het snelle en relatief goedkope proces van aluminium lasergraveren garandeert een scherpe en permanente fixatie van belangrijke tekst zoals serienummers en jaartallen. Verder treft men een laser graveermachine voor aluminium veel aan in de promotie en relatiegeschenkenindustrie.

De kosten van aluminium lasergraveren

De kosten voor het fiber aluminium lasergraveren hangen van veel factoren af. Een hele belangrijke factor is de tijd die het kost om aluminium te graveren, gemeten naar aantal, grootte en kleurwens. Eveneens geldt dat aluminium lasergraveren of -markeren een zogenaamd contactloos proces is. Het materiaal ligt op de tafel en de laserkop beweegt. Daardoor is een constante en betrouwbare kwaliteit mogelijk tegen lage kosten.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor aluminium lasergraveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN