Wat zijn edelmetalen?

De waarde van edelmetalen wordt vooral bepaald door de eigenschap dat oxidatie geen invloed op ze heeft. Dat geldt sowieso voor goud en platina en in iets mindere mate voor zilver dat weliswaar zwart wordt, maar makkelijk schoon te vegen is. De vaste waarde maakt ze al eeuwen lang tot het perfecte ruilmiddel, maar het is ook een bron van inspiratie voor sieraden, al dan niet in de vorm van een legering vanwege de geringere hardheid. Ook worden edelmetalen in de techniek gebruikt. Goud en zilver bijvoorbeeld dienen als geleidingsmateriaal in de elektronica, terwijl platina in de petrochemische industrie wordt gebruikt. Door de geringere hardheid kunnen de edelmetalen makkelijk met een lasermachine bewerkt worden. Het is vooral de fiberlaser die gebruikt wordt vanwege de hogere resolutie ten opzichte van een CO2 laser. De fiberlaser voor het snijden van edelmetaal is sneller en nauwkeuriger. De kwaliteit van het graveren is dermate goed dat je de gravering kunt voelen. Bovendien is het onuitwisbaar. Na het graveren is geen nabewerking noodzakelijk. Het laser snijden van edelmetalen is alleen mogelijk als het zeer dunne vormen betreft. Voorwaarde is dat de hitte van de laserstraal beperkt wordt zodat er geen vervorming van het metaal optreedt. Ieder gewenst ontwerp kan zeer nauwkeurig en precies uitgesneden worden.

Toepassing van edelmetalen lasergraveren

Meer gangbaar echter is het laser graveren van edelmetalen, zoals sieraden. BRM fiberlasers hebben een laag vermogen van 20 en 30 watt en zijn perfect in staat tot het laser graveren van edelmetalen. Edelmetalen vallen onder de Waarborgwet van 1986. Edelmetaal Waarborg Nederland is als borginstantie aangesteld voor de bewaking van het wettelijk gehalte aan edelmetaal in alle producten die in ons land verhandeld worden. Als een product aan de richtlijn voldoet, dan wordt een keurteken met een laser snijder voor edelmetaal in het materiaal aangebracht. Een veel voorkomend edelmetaalproduct dat met een laser graveerder wordt bewerkt, is de trouwring. Met behulp van een laser kunnen handschriften, data, sierreliëfs en zelf vingerafdrukken worden aangebracht. Het is geen super snel proces, de laserstraal moet meer dan twintig keer over het oppervlak gaan voordat de gravure diep genoeg is. Maar het resultaat is zeer nauwkeurig en de kwaliteit ervan is buitengewoon. Ander sieraden die vaak worden bewerkt met de laser snijder zijn kettingen en horloges. Op de achterkant van de kast van een horloge gemaakt van edelmetaal kan bijvoorbeeld een afbeelding met handtekening van de drager aangebracht worden. Personificatie van sierraden is een eenvoudig proces geworden met de BMR laser graveerder voor edelmetalen.

Palladium lasergraveren en lasersnijden

Een bijzonder edelmetaal is palladium. Het scheikundig element wordt aangeduid met het symbool Pd en heeft nummer 46 als atoomnummer. In het periodieksysteem is het onder de zogenoemde overgangsmetalen gerangschikt. Palladium behoort tot de platinagroep en wordt als legering in sieraden gebruikt, hoewel er ook sieraden van zuiver palladium worden gemaakt. Het is zilverwit van kleur, oxideert niet onder de invloed van zuurstof en door de geringe hardheid laat het zich makkelijk bewerken als het wordt verwarmd. Dat maakt palladium geschikt om te graveren. Doordat de prijs lager ligt dan dat van goud en platina, is palladium in opkomst als materiaal voor sieraden, waaronder trouwringen. Het glanst en heeft een zilverwitte, gladde, moderne en hippe uitstraling. Om het metaal iets meer hardheid te geven, wordt er een paar procent koper aan toegevoegd. Palladium heeft als prettige eigenschap dat het geen allergische reacties oproept. Palladium graveren is net zo eenvoudig als andere edelmetalen. Bij het juiste vermogen van de laserstraal warmt het materiaal op en laat zich makkelijk graveren.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor edelmetalen laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN