Glas lasersnijden

Glas is misschien wel een van de oudste producten ter wereld en in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het meeste glas is door de mens gemaakt, maar er bestaat ook glas dat uit de natuur voorkomt. Dit noemen we obsidiaan, een half edelsteen. Voor het lasersnijden en/of lasergraveren van glas zijn vele soorten geschikt.

Welke glazen kunnen worden bewerkt met een laser?

Met behulp van een CO2 laser graveerglas kunnen zeer gedetailleerde afbeeldingen direct op het oppervlak worden geëtst. Dit is anders dan bij het proces van zandstralen, waar een mal over het glas wordt gelegd. Verreweg het meeste glas dat we kennen is zogenaamd floatglas, gegoten glas. ook wel natronglas (vensterglas) genoemd. Het is transparant, volkomen vlak en verkrijgbaar in diverse diktes, hardheid en afwerking. Ook gekleurd glas is mogelijk. Dit wordt verkregen door de toevoeging van metalen. Figuurglas krijgt zijn bewerkte oppervlak door het na de oven tussen specifieke walsen door te laten gaan. Na afkoeling blijft het patroon zichtbaar. Bij draadglas wordt het metalen raster door een wals in het hete glas geperst. Spiegelglas is gegoten glas. Het spiegeleffect wordt bereikt door het polijsten en slijpen van het materiaal. Opaline glas is blank glas waar een dun laagje melkglas op is aangebracht. Gekleurd glas is een mix  van blank glas met een keramische laklaag. Ontspiegeld glas ondergaat nog tijdens het gietproces een behandeling waardoor het spiegelende effect van het glas teniet wordt gedaan. Met glas zijn ook vele bewerkingen mogelijk, bijvoorbeeld persen. Na het mengen van de gewenste grondstoffen, wordt het in een mal in de gewenste vorm geperst. Een van de meeste aansprekende voorbeelden van geperst glas is kristal, loodhoudend glas. Ten opzichte van natronglas is het veel helderder van klank door de toevoeging van een andere grondstoffen zoals loodmenie. Voor het graveren van glas zijn geperst glas, floatglas, spiegelglas en kristalglas het meest geschikt.

Succesvolle methode glas lasersnijden

Het glas lasersnijden is niet aan te bevelen. Door de hitte van de laserstraal ontstaat er al snel spanning binnen het glasoppervlak, waardoor de kans op scheuren toeneemt. Glas snijden gebeurt daarom vaak met water. Een ander nadeel bij het glas lasersnijden is de reflectiewaarde van het glasoppervlak. Wel mogelijk is het laser graveren van glas. Met name laser graveren van gehard glas is een uitstekende techniek om glazen voorwerpen van tekening te voorzien. De mogelijkheden met de BRM CO2 lasersnijder voor glas zijn oneindig. Feitelijk geldt dat wat op papier ontworpen kan worden, tevens overdraagbaar is op het glas. Lasergraveren van glas wordt dan ook veel toegepast in de decoratie- en souvenirindustrie. Lasergraveren van glas is het mat maken van het glasoppervlak. Glazen en flessen, ronde en conische voorwerpen, kunnen worden ingeklemd in een speciale unit in de laser graveermachine voor glas. Tijdens het proces draait het te bewerken voorwerp. Soms is het handig om het voorwerp iets te verzwaren. Bijvoorbeeld bij het glas laser graveren van een conservenpot kan er wat water ingedaan worden.

 

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop.

Vraag demonstratie

Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.
Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor glas lasersnijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN