Wat is goud lasersnijden?

Onder lasersnijden van goud wordt het scheiden van materiaal door middel van een thermisch proces verstaan. Zeker bij zachtere edelmetalen, zoals goud van nature is, vormt de laser machine hier de ideale oplossing voor. De laserstraal kan zeer fijn te werk gaan, tot ver beneden de 20 micron. Bovendien kan de machine voor het lasersnijden van goud een materiaaldikte van wel tot 2 a 3 mm aan.

De meeste edelmetalen maken voor het lasersnijden van goud gebruikt van een fiberlaser, hoewel platina doorgaans met een CO2 laser gesneden wordt vanwege de betere absorptie-eigenschap van de golflengtes. Bij lasersnijden en laser graveren van goud draait alles om precisie. Het materiaal is gewoon te duur om fouten te maken. Ook de afwerking, de snijkwaliteit, moet optimaal zijn. Met name de randen moeten vrij van bramen en andere oneffenheden zijn. Met de fiberlaser heeft de maker van sieraden een veelzijdig apparaat tot zijn beschikking dat zeer complexe, creatieve vormen in verschillende diktes uitsnijden kan. De hoge automatiseringsgraad bij het lasersnijden van goud zorgt er bovendien voor dat er nauwelijks materiaalverlies optreedt.

Het voordeel van een laser snijmachine is dat alleen het oppervlak dat door de laserstraal wordt vervormt. Dat voorkomt beschadiging van het overige, omliggende materiaal. Bij het lasersnijden van goud is het te snijden materiaal vrij van spanning en ondervindt het minimale thermische invloed. Lasersnijden van goud wordt veelal in de sieradenindustrie toegepast. Kettingen, hangers en dergelijke kunnen met behulp van lasersnijden fraai bewerkt worden. Maar lasersnijden van goud kan ook gebruikt worden om onderdelen mee te snijden die later bijeengevoegd worden. Bijvoorbeeld kan zo een gouden horlogekast

Laser graveren van goud

Net zoals bij het lasersnijden van goud, vergt het laser graveren van goud ook de nodige precisie. Het voordeel van de bewerking met een lasermachine ten opzichte van een mechanische graveermachine is dat het laser graveren van goud veel meer mogelijkheden biedt en een veiliger proces is. Zeker toen er nog geen lasermachine bestond, werd het graveren met een diamantstift gedaan. De harde punt kraste als het ware de afbeelding of tekst in het edelmetaal. Ten opzicht van het laser graveren van goud had dit als nadeel dat de hand van de graveerder kon gaan trillen, waardoor de afbeelding niet optimaal werd. Daarnaast werd er druk uitgeoefend op het materiaal. Laser graveren van goud kent deze nadelen niet. Door sublimatie wordt een deel van het materiaal afgedampt. Het eindresultaat is een slijtvaste inscriptie van buitengewone kwaliteit. Zelf bij hol materiaal is het laser graveren van goud de ideale oplossing om een gravering aan te brengen. Het proces kan dusdanig precies gestuurd worden dat de verdieping van het materiaal minimaal is.

Hardheid materiaal bij laser het graveren van goud

Zuiver goud is voor het laser graveren een te zacht metaal en kan bij wijze van spreken met de nagel weggekrast worden. Zelfs als er met een zeer laag vermogen wordt gewerkt, waardoor er nauwelijks thermische belasting ontstaat, zou het laser graver van goud, net zoals het lasersnijden van goud trouwens, niet mogelijk zijn. Daarom wordt goud in de sieradenindustrie nooit als single use material gebruikt, maar altijd in de vorm van een legering. De bijgemengde metalen bestaan dan uit brons, koper, zilver of palladium. Voor het proces van het lasersnijden van goud of laser graveren van goud is de samenstelling van de legering, de hardheid van het materiaal, niet van invloed. Goud kent vier kwaliteitsstandaarden die het aandeel goud in de legering aanduiden. Het zijn 333 (33,3% zuiver goud aandeel), 375, 585 en 750. Bij het laser graveren van goud is zeer belangrijk hoe de legering is opgebouwd.

Als er een te dun laagje goud aan de buitenklant van het sieraad zit, dan kan dit door het laserproces volledig weggebrand worden. Bij het lasersnijden van goud is dit geen probleem omdat er een dwarsdoorsnede ontstaat waarbij alle materialen van de legering hun aandeel behouden. Met behulp van het laser graveren van goud kan zowel tekst als afbeelding geportretteerd worden. Zelfs de unieke vingerafdruk kan op een gouden plaatje gegraveerd worden. Laser graveren van goud kost tijd. De laserstraal moet herhaaldelijk over het oppervlak om de juiste diepte van de gravure te bereiken.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop.

Vraag demonstratie

Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.
Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor goud laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN