Hardboard lasersnijden

Hardboard is gemaakt van geperste houtvezels en wordt veel toegepast als bekledingsmateriaal. Geperforeerd hardboard komen we tegen als bedbodem en in ophangsystemen voor gereedschap. Het materiaal is harder dan zachtboard en aan beide kanten glad. Hardboard lasersnijden kan evenals andere houtsoorten uitstekend worden bewerkt met een lasermachine. BRM Lasers levert lasermachines waarmee hardboard lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren mogelijk wordt gemaakt.

Toepassingen van hardboard

Even een kamertje afschotten of isoleren, of een ondervloer aanleggen. Welke thuisklusser heeft voor dit doel nog nooit hardboard gebruikt? Hardboard wordt toegepast als:

 • vloerbedekking
 • wandafdichting
 • verpakkingen
 • afdekking
 • bescherming

Hout en hardboard lasersnijden

Houtbewerkers maken steeds vaker gebruik van CO2-lasersnij- en graveermachines. De mogelijkheden en voordelen hiervan variëren per houtsoort. Hoe homogener de structuur van het hout, hoe geschikter het is om met een laserstraal te worden bewerkt. Laseren is een thermisch proces. Dit betekent dat de volgende eigenschappen van hout van invloed zijn op het resultaat van lasersnijden of lasergraveren:

 • het vochtgehalte
 • de dichtheid
 • het olie- en harsgehalte.

Deze eigenschappen bepalen de kwaliteit en snelheid van de laserbehandeling. Bij hardboard lasersnijden betreft dit strakke afwerking van de snijranden en bij het lasergraveren staan de duidelijkheid, nauwkeurigheid en kleurstelling van de gravure centraal.

Vocht is een natuurproduct dat gedeeltelijk uit vocht en hars bestaat. Het thermische laserproces zorgt daarom onvermijdelijk voor een lichte tot zwaar oxiderende snijkant. Dit is zichtbaar aan een donkere verkleuring. Hoe lager het vocht- en harsgehalte van de houtsoort, hoe lichter deze verkleuring zichtbaar is na het hardboard lasersnijden.

Voordelen van lasersnijden in hardboard

Hardboard is aan beide kanten glad en bestaat daartussen uit diverse lagen op elkaar geperste houtvezels. Dat is niet bepaald gemakkelijk materiaal om te verzagen en daardoor biedt hardboard lasersnijden een uitkomst. Bij het verzagen van hardboard kunnen veel stof- en vezelresten vrijkomen, terwijl de zaagranden niet altijd even strak zijn. Dit is niet het geval wanneer er wordt gekozen voor hardboard lasersnijden als bewerkingtechniek.

Met een lasersnijmachine gaat het op maat ‘zagen’ van hardboardplaten veel gemakkelijker en schoner. Lasersnijden is een contactloos bewerkingsproces en heeft hierdoor de volgende voordelen:

 • er vindt geen verspaning plaats (rond een lasermachine hoeven geen materiaalresten opgeruimd te worden)
 • het snijpatroon kan desgewenst extreem fijnmazig zijn, afhankelijk van de vorm waarin u het materiaal wilt versnijden
 • de hardboardplaten hoeven niet ingespannen of vastgezet te worden
 • er ontstaan minder breuken en snijfouten
 • de snijkanten zijn splintervrij (nabewerking is niet nodig)
 • het gereedschap slijt niet, zodat de snijkwaliteit constant blijft.

Met de compacte CO2-lasermachines van BRM Lasers kunt u hardboard lasersnijden en lasergraveren. Dit geldt ook voor vele andere materiaalsoorten.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor hardboard lasersnijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN