Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende manier om hout te bewerken. Een van de meest voorkomende is de verspaning van hout. Hierbij wordt materiaal weggehaald met behulp van gereedschappen zoals de zaag of de bovenfrees. Hoewel verspaning tegenwoordig ook computergestuurd gaat en gedetailleerde afbeeldingen en vormen mogelijk zijn, heeft deze vorm van houtbewerken als nadeel dat er altijd afval ontstaat. Verder dienen de gereedschappen regelmatig verwisseld te worden als gevolg van slijtage. Tenslotte moet het te bewerken oppervlak altijd worden ingespannen. Deze nadelen ontstaan niet bij het laser graveren van hout. Het werken met een laser heeft vele voordelen ten opzicht van het freesproces. Bovendien kan ieder soort met behulp van de hout laser graveermachine bewerkt worden, inclusief laminaat.

Toepassingen hout graveren

Laser graveren van hout kent vele toepassingen, zowel in de ontwerpindustrie, de speelgoedindustrie als de geschenkenindustrie. Het laser graveren van hout is ook erg geschikt om te personaliseren, bijvoorbeeld met namen, logo’s of andersoortige afbeeldingen Afhankelijk van de dikte van het gekozen materiaal, kan de houten vorm/figuur zelfs gebogen worden. In het oppervlak wordt dan op bepaalde ‘scharnierpunten’ de houtlaag grotendeels weggesneden zodat er een flexibele eigenschap ontstaat.

Kleurverschil met hout lasergraveren

Het laser graveren van hout veroorzaakt een verbrandingsproces, in de chemie ook wel sublimatieproces genoemd, de overgang van een vaste stof naar een gasvormige stof zonder vloeibaar te worden. Daardoor ontstaan donkere randen op die plekken waar de laserstraal het oppervlak weghaalt. Dit verkleuringsproces tijdens het hout lasergraveren, kan ook met opzet geactiveerd worden. Om het te bewerken materiaal donkerder te krijgen, moet het vermogen van de hout laser graveermachine iets teruggebracht worden, waardoor de laserstraal minder gefocust wordt en dus feitelijk een breder oppervlak bestrijkt. Het gekozen proces  gaat echter wel ten koste van de nauwkeurigheid van de uitdiepingen. Sowieso geldt dat het laservermogen bij zachte soorten lager ligt dan bij harde soorten. Hoe meer power bovendien, hoe lager de bewerkingssnelheid. BRM lasermachines zijn eveneens geschikt voor het laser graveren van hout, zowel voor de particuliere markt als de professionele markt. Door de grote nauwkeurigheid van het proces en het non contacting proces kan zelfs een zeer dun materiaal als fineer uiterst nauwkeurig bewerkt worden. Naast onbewerkt hout kan ook bewerkt hout gegraveerd worden, zoals hout voorzien van een verf-, beitslaag of lak. Het procedé verschilt niet van onbewerkt hout. Wel belangrijk is dat de opgebracht laag goed droog is voordat de hout laser graveermachine zijn werk kan doen. Het resultaat bij het laser graveren van hout wordt beïnvloed door het ingestelde vermogen van de hout laser graveermachine.

Hout laser graveermachine kopen

Voor het kopen van een hout laser graveermachine kan men bij vele leveranciers terecht, waaronder bij BRM lasers. Zij hebben zelfs een speciale BRM-Thuislaser met hun fabrikant ontwikkeld, een tafelmodel dat vele materiaalsoorten kan graveren en zelfs snijden. Er zijn bij BRM lasers hout laser graveermachines met diverse vermogens te koop.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor hout graveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN