Wat is hout?

Hout is tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten en maten. Dit heeft tevens effect op het bewerken van dit materiaal. Hout wordt vaak bewerkt met behulp van een zaag, maar daarna dient er vaak nog veel tijd te worden besteed aan nabewerking tot het uiteindelijke strakke eindresultaat. Aangezien hout voor diverse doeleinden wordt ingezet, is het een gewild product in verschillende branches. Wij beschikken tevens over klanten uit verschillende branches die hout lasersnijden met onze machines.

Wat is er mogelijk op het gebied van hout lasersnijden?

Het is bij elke houtsoort mogelijk om het te lasersnijden. Echter zitten er wel haken en ogen aan hout lasersnijden. Dit wordt veroorzaakt door het type materiaal. Hout betreft namelijk een materiaal uit de natuur en daar moet rekening mee worden gehouden. Factoren waar extra aandacht aan moet worden besteed bij hout lasersnijden is het olie- en gehalte, de dichtheid en het vochtgehalte van het hout dat moet worden gesneden. Deze factoren geven de status van het hout weer en hebben invloed op het laservermogen dat moet worden ingesteld voordat het proces begint. Voor hardhouten bomen wordt er meer laservermogen ingesteld dan voor zachthouten bomen. Het is met behulp van onze lasers tevens mogelijk om MDF te snijden. MDF is een houtenplank dat bestaat uit houtvezels die zijn fijngemalen en vervolgens door middel van harsen samengeperst. De afvalstoffen die vrijkomen tijdens het proces van hout lasersnijden zijn schadelijk. Daarom beschikken alle laser machines van BRM over een afzuigingssysteem dat deze stoffen onmiddellijk opneemt. Onze laser machines kunnen onder andere de volgende houtsoorten bewerken: abachi, eik, es, esdoorn, massief hout, natuurlijk hout, naaldhout, loofhout, houtmateriaal, bamboe, balsahout, mahonie, linde, beuk, populier, berk, beuk, zilverspar, douglasspar, spar, den, rode beuk, kersenboom, notenboom, padouk, teak, kurk, fineer, triplex, MDF en multiplex.

Hoe wordt hout lasersnijden uitgevoerd?

Voor het lasersnijden van hout beschikken wij over een gespecialiseerde Co2 laser machine in ons assortiment. De laser van de Co2 laser machine wordt op een vermogen gezet dat hoog genoeg is om het verdampingsproces van het materiaal op te wekken. Wanneer hout wordt bewerkt, ontstaat er veelvuldig tijdens het hout lasersnijden een donkere verkleuring. Deze verkleuring kan niet volledig worden voorkomen en hangt af van de houtsoort en het olie- en harsgehalte. Wanneer het olie- en harsgehalte, van het hout dat moet worden gesneden, lager is dan zal de snijkant lichter zijn. Voor een hoger olie- en harsgehalte geldt het tegenovergestelde en wordt de snijkant donkerder.

Voordelen van hout lasersnijden met een Co2 laser

Er zijn verschillende manieren om hout te snijden. Het meest gebruikte gereedschap bij het snijden van hout is: de zaag. Echter biedt dit gereedschap niet de precisie en kwaliteiten die een laser kan bieden. Tevens wordt er na het zagen vaak nog veel tijd besteed aan de nabewerking van het hout. Het hout hoeft niet vastgezet te worden tijdens het lasersnijden. Hierdoor worden beschadigingen door klemmende hulpmiddelen op de houten platen voorkomen. Tijdens het zagen van houten platen komt het wel eens voor dat er scheuren of breuken ontstaan door de kracht die op het materiaal wordt gezet. Dit wordt met behulp van de Co2 laser voorkomen, aangezien de laser niet direct contact maakt met het hout en als het ware het hout verdampt. De laser snijdt de planken met precisie en vakkundigheid af, waardoor nabewerking niet meer nodig is. De Co2 laser van BRM Lasers beschikt tevens over de capaciteiten om hout te graveren en bewerken. De Co2 lasers zijn tevens uit te breiden met toebehoren, waardoor de functionaliteiten van de lasers kunnen worden uitgebreid.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor houten snijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN