IJzer laseren en ijzer graveren

Industrieel ijzer wordt gevormd uit ijzererts. Omdat zuiver ijzer veel te zacht is, wordt er cokes (koolstof) aan toegevoegd. Daardoor verandert het ijzer of in staal of in gietijzer en neemt de hardheid toe. Er is sprake van staal als het ijzermengsel niet meer dan 2% koolstof bevat. Gietijzer daarentegen bevat een veel hoger percentage koolstof dan staal, zo’n 4%, en dit product wordt gietijzer of eenvoudigweg ijzer genoemd. Staal is een legering met als basismateriaal ijzer.

Naast de cokes die feitelijk niet tot de legeringsstoffen wordt gerekend, worden de volgende soorten staal onderscheiden: ongelegeerd staal, tot 1,5 toevoeging, zoals silicium vanwege de hardheid van het product, laaggelegeerd staal, tot 5% toevoeging van onder meer vanadium en chroom en hooggelegeerd staal, meer dan 5% toevoeging van onder meer nikkel en chroom. Roestvaststaal behoort tot de laatste categorie. IJzer graveren staat dus synoniem voor gietijzer graveren en niet laser graveren van metaal. Naast het ijzer laseren kent men ook het ijzer graveren.

De mogelijkheden van ijzer laseren

Gietijzer wordt veel gebruikt bij de bouw van machines en bij het vervaardigen van straatmeubilair. Het is een goed te bewerken materiaal, zowel voor ijzer laseren als ijzer graveren. Gietijzer kent verschillende kwaliteiten. De meest voorkomende is de GG kwaliteit, grijs lamellair gietijzer. Feitelijk maakt de kwaliteit van het gietijzer niet veel uit als het gaat om het ijzer laseren of ijzer graveren ervan. IJzer laseren echter is een hier als een soort verzamelbegrip te betrachten en heeft betrekking op meerder bewerkingstechnieken.

Gietijzer is een materiaal dat niet gehard kan worden door verhitting en snelle afkoeling, zoals dat bij staal wel het geval is. Het materiaal is daarvoor te dik. Daarom gebruikt men bij het ijzer laseren een laser om het oppervlaktemateriaal te behandelen. Het is te vergelijken met een gloeiproces, een thermische behandeling.

IJzer laseren betekent dat een klein deel van het oppervlak verdampt wordt door de hitte van de laserstraal. De warmte echter dringt niet tot diep in het materiaal door, ongeveer slechts 1mm, waardoor het weer snel vervloeit tot een homogene structuur die bovendien harder en gladder wordt.  Gevolg is ook dat er bij ijzer laseren minder nabewerking plaats hoeft te vinden en het productieproces van ijzer laseren dus goedkoper is. Bovendien ontstaat er door de oppervlaktebehandeling een andere moleculaire structuur waardoor de corrosiebestendigheid van gietijzer toeneemt. Dat wil niet zeggen dat ijzer volledig corrosiebestendig is. Daartoe zal ander materiaal moeten worden opgedampt, zoals bij het emailleringsproces.

IJzer laseren is derhalve een veel toegepaste procestechniek binnen de gietijzerindustrie om het materiaal te harden. Bij ijzer graveren gaat het niet om het hardingsproces, maar om het weghalen van materiaal.

Het proces van ijzer graveren

Een ander manier om het gietijzer te bewerken naast het ijzer laseren, is het ijzer graveren. IJzer graveren geschiedt of met een fiber laser of met een CO2 laser, waarbij echter bij de laatste keuze een voorbehandeling met CerMark spray nodig is. Door het aanbrengen van de spray zet zich na het drogen ervan een laag op het materiaal af die een contrastbasis vormt voor het ijzer graveren. BRM lasers zijn uitstekend geschikt voor het ijzer graveren. Net zoals bij vele andere metalen wordt bij het ijzer graveren een stukje materiaal weggenomen. Dit wordt ook wel ableren genoemd. Door de vervloeiingseigenschap van het materiaal moet een redelijk vermogen gebruikt worden bij het ijzer graveren zodat voldoende uitdieping ontstaat. Te weinig

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor ijzer laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN