Wat is koper?

In de wereld van de metallurgie wordt onderscheid gemaakt tussen ferro metalen en non-ferro metalen. De laatste groep bestaat uit metalen die niet uit ijzer bestaan of uit metalen waarvan de legering voor minder dan 50% uit ijzer bestaat. Voorbeelden van non-ferro metalen zijn koper, messing, brons en zink. Koper is een scheikundig element met de aanduiding Cu.

Koper is een materiaal dat na zilver het hoogste geleidingsvermogen heeft. In ongelegeerde vorm is het rood van kleur en heeft dan ook de bijbenaming roodkoper. In gelegeerde vorm, waarbij tot 5% of meer dan 5% wordt toegevoegd, levert het diverse soorten materiaal op, zoals messing als legering van koper en zink en brons als legering van koper en tin. Legering met andere materialen geven meer hardheid aan het materiaal koper. Het voordeel daarvan is dat je bij brons graveren en brons etsen een mooi contrast met het niet bewerkte oppervlak krijgt.

Van nature is koper een gemakkelijk te bewerken en te vervormen materiaal. Koper laser graveren is dan ook heel goed mogelijk. Doorgaans wordt voor koper laser graveren een fiberlaser gebruikt, net zoals voor de meeste andere metalen en metaallegeringen overigens. Dat heeft te maken met de werking van de type laser. Een fiber laser voor koper biedt een proces dat veel nauwkeuriger is dan met een CO2 laser. CO2 lasers halen oppervlak weg waardoor het resultaat grover is. De fiber laser koper maakt veel scherpere gravuurlijnen en garandeert meer contrast.

Daarnaast vereist het werken met de CO2 laser het gebruik van een spray, een extra handeling dus. De CerMark spray LMM-6000 geeft na opspuiting een zwarte laag welke ideaal is voor het graveren van veel non-ferro metalen.  Al met al zijn de fiber lasers kleiner van formaat, maar wekken meer thermisch vermogen op.

Koper laser graveren

Hier wordt hetzelfde laserproces toegepast als met ongelegeerd koper. De component zink heeft geen nadelig effect op het resultaat van het werken met de BRM fiber laser voor koper. Koper laser graveren betekent net zoals bij het gros van de metalen dat de hitte van de straal een stukje materiaal wegneemt en verdiept. Voordeel maakt het hoge geleidingsvermogen koper uitermate geschikt maakt voor koper laser graveren. Door die sterk geleiding wordt de hitte snel afgevoerd en krijgt minder kans om in het oppervlak te ver door te dringen. Daarom is koper ook een prima materiaal om voor marking. Doordat het metaal smelt door het laser, is er geen sprake van afval en betreft het een snel en schoon werkproces. Bij een gesloten systeem zuigt de BOFA afzuiging in de BRM lasers machines de damp weg, zodat deze niet neerslaat op het materiaal. Het materiaal behoeft bovendien niet te worden ingeklemd vanwege het contactloze proces met de laserkop. De werktafel van de BRM fiber laser voor koper en messing bedraag 1600 x 1600 mm, maar kan op verzoek iets aangepast worden. Laser graveren van koper en messing laser graveren wordt veelal toegepast bij naamborden en in de relatiegeschenkindustrie.

Brons graveren

Brons is een legering van koper met zo’n 12% tin en wordt gegoten in een gewenste vorm. Net zoals voor koper geldt, kan ook brons gegraveerd en geëtst worden. Brons vormt onder invloed van oxidatie een groene laag en beschermt daarmee het oppervlak tegen verdere corrosie. Met behulp van een fiber laser worden teksten haarscherp overgebracht in plaatmateriaal. Het oppervlak wordt uitgediept en er ontstaat een lichte kleurafwijking met de afbeelding of tekst die naar wens ook nog eens kan worden bijgekleurd. Brons is een materiaal dat in gegoten vorm veel wordt gebruikt als kunstobject, bijvoorbeeld als standbeeld, als deel van een grafmonument of in de medailleindustrie. Brons komt daarnaast steeds meer in de sieradenindustrie op. Het non-ferro metaal laat zich makkelijk bewerken. Brons graveren geschiedt tegenwoordig machinaal, bijvoorbeeld met een BRM fiber laser van 20 of 30 watt. Brons graveren is door de relatieve hardheid van het materiaal goed te doen. Ablatie van het oppervlaktemateriaal geeft aan brons graveren een mooi contrast.

Brons etsen

Meer nog dan graveren, is het brons etsen een zeer gebruikelijke techniek om afbeeldingen over te brengen. Brons etsen is een zeer oude techniek waarbij het bronzen oppervlak met een chemische vloeistof wordt bewerkt. Het resultaat is een chemische reactie waarbij het oppervlak deels wordt opgelost. Het resultaat van brons etsen is zeer duurzaam. Met behulp van verf kan ook kleur aangebracht worden op de bronzen plak. Brons etsen is een veel toegepaste techniek op naamplaten. Geschroefd op een hardhouten ondergrond komen de kleur van het bronzen bord mooi tot zijn recht. Eigenlijk maakt het dan niet meer uit of het om brons graveren of brons etsen gaat. Beide bewerkingen kennen een uitmuntend resultaat met voldoende contrast.

Zink graveren

Als basismateriaal is zink zacht en wordt dan ook veel in legeringen toegepast. Een andere eigenschap van zink is echter dat het ongevoelig voor corrosie is. Zink bewerken kan goed, zoals zink graveren en zink markeren. Fiber laser machines tussen 30 en 50 watt hebben voldoende vermogen  voor het proces van zink graveren. Zink graveren staat echter niet synoniem met sterk uitdiepen van de gravure. Net zoals bij andere zink markeringstechnieken blijft zink graveren beperkt tot een vlakke ablatie met toch voldoende contrast. Voor zink graveren is het gloeien van het oppervlak ook zeer geschikt. Zinkplaten die van een speciale coating zijn voorzien, kunnen via ondiepe ablatie bewerkt worden. Voor dat doel kan ook een CO2 laser ingezet worden. Zink graveren wordt veel toegepast in de sportprijzenindustrie, zoals bij het zink graveren van medailles. Verder vindt zink zijn weg in de dakbedekkingsindustrie voor dakplaten en dakgoten. Zin graveren kan hier vervangen worden door zink markeren ten behoeve van het aanbrengen van materiaalherkenning als serienummer en streepjescode.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor koper laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN