Mogelijkheden van leer

Leer wordt bewerkt tot veel verschillende producten. Tegenwoordig wordt het leer tevens vaak bewerkt in de vorm van lasergraveren. Het lederproduct wordt bijvoorbeeld vaker voorzien van figurengravure of lettergravure.  De lasers van BRM Lasers maken lasergraveren van leer mogelijk zonder dat de kwaliteit van de laser machine afneemt naarmate de productie uren stijgen.

Lasergraveren leer proces

Aangezien leer een taai materiaalsoort is, is het lastig om het te graveren of snijden met een mes of een ander hulpmiddel. De structuur wordt vaak niet overal gelijk en het materiaal en de machine waarmee het leer wordt bewerkt, wordt hierdoor aangetast door slijtage, waardoor de levensduur van beide objecten wordt verminderd. Een laser machine is de enige machine die beschikt over een contactloze bewerkingsmethode. De laser hangt namelijk boven het leer en maakt vanuit daar een gravure in het materiaal. Ondanks dat leer een taai materiaalsoort is, is het wel gevoelig voor beschadigingen.

Er wordt vanuit de lasermachine geen druk uitgeoefend op de leer, waardoor er geen beschadigingen ontstaan. Het leer hoeft tevens niet vastgezet te worden of te worden bevestigd tijdens het bewerkingsproces. Er wordt simpelweg geen kracht uitgeoefend op het materiaal, waardoor er een verschuiving plaats kan gaan vinden. De laser verdampt namelijk een deel van het leer en dat zorgt ervoor dat er een gravure of een snede in het leer kan worden gemaakt door de straal. De straal werkt op basis van een constante factor, waardoor er geen drukpunten of hoogteverschillen in de gravure kunnen ontstaan. De snelheid en het vermogen waarop de laser graveert, heeft invloed op de kleur van de gravure in het leer. Tevens heeft het soort leer invloed op de kleur.

Er moet per leersoort worden gekeken naar de snelheid van de laser en naar het vermogen voor het optimale resultaat. De gravures op synthetisch leer hebben namelijk veel minder effect dan de gravures op de overige leersoorten. Na het graveren of snijden van leer worden de randen gesloten, waardoor er geen loslatende deeltjes uitstaan die kunnen gaan pluizen in de toekomst.

Lasergraveren leersoorten

Er zijn veel verschillende leersoorten op de markt en binnen deze leersoorten zijn tevens verschillende materiaalsoorten. Er is bijvoorbeeld ook kunstleder, natuurleder en wildleder. Deze soorten vallen allemaal onder de noemer leer of leder, maar de materiaalsoorten zijn niet hetzelfde. Het is daarom belangrijk om eerst te kijken welk soort leer er moet worden gegraveerd met behulp van de laser machine. De laser machines van BRM Lasers kunnen worden ingezet voor het graveren, maar ook voor het snijden en markeren van de volgende leersoorten: nappaleer, geitenleer, schaapsleer, varkensleer, paardenleer, struisvogelleer, reptielenleer, visleer, nubuck, velours, alcantara, ruw leder, wildleer, kunstleder en  natuurleder , gemzenleer, schapenleder, microleer en afgedekt leer. Echter is op basis van lasergraveren de instellingen van leer graveren voor elk leersoort weer anders.

Lasergraveren leer met de juiste laser machine

Bij het lasergraveren van leer is het belangrijk dat het wordt verricht met de juiste laser machine. Het is niet mogelijk om leer met elke laser machine te graveren. In de meeste gevallen raden wij aan bij het laser bewerken van leer om te kiezen voor een CO2 laser machine. De CO2 laser machine bestaat namelijk uit een gaslaser. Door middel van deze gaslaser is het mogelijk om leer te lasergraveren en lasersnijden zonder dat het in aanraking komt met het gereedschap. Voordat de gravering plaats vindt, dient er eerst een schets te worden ingezonden naar de CO2 laser machine. Deze schets wordt exact overgenomen en gegraveerd in het leer. De CO2 laser machines van BRM lasers ondersteunen onder andere bekende programma’s zoals: AutoCAD en Photoshop en Coreldraw.

Waar moet ik bij het lasersnijden van leer speciaal op letten?

Elke leersoort reageert anders op het effect van een laserstraal. Er zijn daarom nauwelijks algemene richtlijnen voor het leer lasersnijden of lasergraveren van met een lasermachine. Merkt u dat het leer door uw lasermachine wordt vervormd? Dan veroorzaakt de laserbundel te veel hitte in het leer. Verlaag dan het vermogen (wattage) van uw lasermachine. Dit leidt tot een minder sterke laserbundel die minder warmte produceert.

Welke lasermachine heb ik nodig voor het leer lasersnijden?

Voor leer lasersnijden en -graveren heeft u een CO2-lasermachine nodig.

BRM levert vier soorten CO2-lasermachines. Deze vier typen verschillen in het maximale werkgebied en vermogen. Voor de aanschaf van een lasermachine is het dus belangrijk om te weten hoe groot uw benodigde werkgebied en vermogen zijn.

Hoe groter de omtrek van het materiaal of het voorwerp dat u wilt bewerken, hoe groter het werkgebied van de lasermachine moet zijn. Dit werkgebied wordt bepaald door de omvang van de tafel van de machine. Deze tafel wordt ook wel het werkbed genoemd.

Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Hoe groot dat moet zijn, hangt af van de aard en dikte van het te bewerken materiaal. Hoe stugger/harder en dikker het leer dat u wilt lasersnijden of graveren, hoe hoger het wattage van uw lasermachine moet zijn.

Houd bij het graveren van leer ook rekening met de gewenste diepte van de snede (gravure). Hoe hoger het laservermogen en hoe lager het lasertempo, hoe dieper de gravure.

Hoe maak ik het leer schoon?

Bij het graveren van leer kan er een laagje afval (restmateriaal uit de snede) op het leer komen. Bij het verwijderen hiervan moet onderscheid worden gemaakt tussen echt leer en kunstleer. Bij echt leer is het beter om geen schoonmaakmiddelen toe te passen. Te agressieve middelen kunnen het leer namelijk uitdrogen of vlekken veroorzaken. Wanneer u toch een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, kunt u deze het beste op een onopvallend gedeelte van het te bewerken leer of op een restje stof uitproberen. Kunstleer daarentegen kan gewoon worden schoongemaakt met een vochtige spons zonder dat het materiaal hierdoor wordt aangetast.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor leer lasergraveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN