Wat is leer?

Leer is sterk en biedt veel weerstand tegen elk gereedschap waarmee het wordt bewerkt. Wanneer leer bijvoorbeeld wordt bewerkt met plotters of snijmachines die met messen werken ontstaat er slijtage. De snijkwaliteit zal hierdoor op den duur afnemen. Een uitzondering is de laserstraal, omdat het bewerken met een laser een contactloos proces is. De CO2-laser machines van BRM Lasers zijn uitermate geschikt voor bewerking in de vorm van leer lasersnijden en lasergraveren.

Leer wordt gebruikt voor het maken van kleding, accessoires, geschenken en decoratie artikelen. Voorbeelden van eindproducten zijn armbanden, riemen, schoenen, portemonnees en koffers.

Hoe werkt leer lasersnijden?

De laser sublimeert het leren oppervlak. Dit houdt in dat tijdens het leer lasersnijden het materiaal smelt en verdampt door de energie van de laserstraal. Hierdoor kunnen door toepassing van de lasertechniek smalle en uiterst nauwkeurige sleuven in het leer worden gesneden.

Bij het graveren wordt, in tegenstelling tot printen, door de laser een haptisch effect gecreëerd. Dit betekent dat er een tastbare diepte in het leer ontstaat. Hierbij zorgen een hoger laservermogen en een lager lasertempo voor een diepere gravure.

Wat zijn de voordelen van leer lasersnijden en lasergraveren?

Doordat het leer lasersnijden een contactloos proces is, wordt het leer bij bewerking niet kromgetrokken. Hierdoor ontstaan exacte snijkanten en worden rafels voorkomen. Een ander voordeel van het contactloze proces is dat het gereedschap niet slijt en de snijkwaliteit dus constant blijft. Bovendien hoeft het materiaal niet te worden vastgezet, waardoor het bewerkingsproces sneller verloopt. Verder komt er weinig stof vrij bij bewerking door lasermachines. Dit leidt tot minder schoonmaakwerkzaamheden. Tenslotte kunt u met behulp van een lasermachine elke mogelijke vorm leer lasersnijden of graveren. Ingewikkelde details of contouren worden door de laser zeer nauwkeurig gesneden.

Welke soorten leer kan ik met een lasermachine bewerken?

Met lasermachines kunt u zowel natuurleer als kunstleer bewerken. Er zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden voor leer, zoals leer lasersnijden en leer lasergraveren. Let er hierbij wel op dat kunstleer vaak PVC bevat. PVC mag u niet bewerken met een lasermachine, omdat er dan schadelijke gassen vrij kunnen komen.

De volgende leersoorten worden het meest met een lasersnij- en graveermachine bewerkt:

 • schaapsleer
 • geitenleer
 • gemzenleer
 • paardenleer
 • varkensleer
 • visleer
 • reptielenleer
 • nubuck
 • velours
 • ruw leer
 • alcantara
 • wildleer
 • kunstleer
 • natuurleer
 • suède.

Waar moet ik bij het lasersnijden van leer speciaal op letten?

Elke leersoort reageert anders op het effect van een laserstraal. Er zijn daarom nauwelijks algemene richtlijnen voor het leer lasersnijden of lasergraveren van met een lasermachine. Merkt u dat het leer door uw lasermachine wordt vervormd? Dan veroorzaakt de laserbundel te veel hitte in het leer. Verlaag dan het vermogen (wattage) van uw lasermachine. Dit leidt tot een minder sterke laserbundel die minder warmte produceert.

Welke lasermachine heb ik nodig voor het leer lasersnijden?

Voor leer lasersnijden en -graveren heeft u een CO2-lasermachine nodig.

BRM levert vier soorten CO2-lasermachines. Deze vier typen verschillen in het maximale werkgebied en vermogen. Voor de aanschaf van een lasermachine is het dus belangrijk om te weten hoe groot uw benodigde werkgebied en vermogen zijn.

Hoe groter de omtrek van het materiaal of het voorwerp dat u wilt bewerken, hoe groter het werkgebied van de lasermachine moet zijn. Dit werkgebied wordt bepaald door de omvang van de tafel van de machine. Deze tafel wordt ook wel het werkbed genoemd.

Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Hoe groot dat moet zijn, hangt af van de aard en dikte van het te bewerken materiaal. Hoe stugger/harder en dikker het leer dat u wilt lasersnijden of graveren, hoe hoger het wattage van uw lasermachine moet zijn.

Houd bij het graveren van leer ook rekening met de gewenste diepte van de snede (gravure). Hoe hoger het laservermogen en hoe lager het lasertempo, hoe dieper de gravure.

Hoe maak ik het leer schoon?

Bij het graveren van leer kan er een laagje afval (restmateriaal uit de snede) op het leer komen. Bij het verwijderen hiervan moet onderscheid worden gemaakt tussen echt leer en kunstleer. Bij echt leer is het beter om geen schoonmaakmiddelen toe te passen. Te agressieve middelen kunnen het leer namelijk uitdrogen of vlekken veroorzaken. Wanneer u toch een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, kunt u deze het beste op een onopvallend gedeelte van het te bewerken leer of op een restje stof uitproberen. Kunstleer daarentegen kan gewoon worden schoongemaakt met een vochtige spons zonder dat het materiaal hierdoor wordt aangetast.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor leer lasersnijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN