Wat is MDF lasersnijden?

MDF lasersnijden is voor vrijwel iedere CO2 laser een relatief eenvoudig snijproces als gevolg van de samenstelling van het materiaal. MDF is een vezelplaat, gemaakt van houtvezels in combinatie met lijm. De vezels worden in een eerste productiegang gemengd met ureumformaldehydelijm en eventueel andere toeslagstoffen voor bijvoorbeeld brand- of vochtwerendheid, waarna het geheel gedroogd wordt. In de tweede productiegang worden de vezel onder hoge druk en temperatuur (180˚C) tot een plaat geperst. Na afkoeling, waarmee de lijm is uitgehard, is het materiaal dan klaar om te worden bewerkt, bijvoorbeeld via lasersnijden MDF.

Het proces van MDF lasersnijden

De toepassing van het materiaal is bijzonder veelzijdig, met name door het stabiele karakter van de plaat. Het wordt gebruikt in keukens en badkamers, in de modelbouw en maquetteindustrie, voor het vervaardigen van speelgoed, meubels et cetera. MDF lasersnijden geschiedt met een CO2 laser. Afhankelijk van de plaatdikte is een vermogen van 50 watt al voldoende. Belangrijk ook hier is de verhouding tussen de snelheid en het vermogen van de laser. Omdat de verlijming van de houtvezels een chemische proces is, ontstaan er bij het MDF lasersnijden al snel donkere snijranden, een teken van verbranding als gevolg van het lasersnijden MDF. Hoe langzamer de laserstraal bij lasersnijden MDF over het materiaal gaat, hoe donkerder de afdruk. Voor sommige toepassingen bij het MDF lasersnijden is zo’n donkere rand gewenst. Het vormt een mooi contrast met het oppervlak van het materiaal. Maar als een te scherpe kleurtegenstelling bij lasersnijden MDF niet gewenst is, dan moet de snelheid bij MDF lasersnijden omhoog. Een lichtgekleurde rand (zwart houtpoeder) als gevolg van MDF lasersnijden kan relatief makkelijk worden verwijderd met een fijnkorrelig schuurpapier. De standaard uitvoering van MDF plaat is lichtbruin, maar er bestaan ook gekleurde platen, welke duiden op een behandeling tegen vochtinwerking. Een roze kleur geeft aan dat de plaat brandwerende eigenschappen bezit.

Voordelen van MDF lasersnijden

Lasersnijden MDF werkt goed omdat het materiaal stabiel is en niet zo makkelijk breekt. Dit komt door de homogene structuur van het materiaal. De vezels hebben niet de neiging om bij MDF lasersnijden te gaan splitsen. Verder heeft het oppervlak een fijnmazige structuur, zodat er bij lasersnijden MFD geen rafelige randen ontstaan. Daarom ook is het zeer geschikt voor het lasersnijden MDF van onderdelen voor kinderspeelgoed. De afzonderlijke delen bovendien passen na MDF lasersnijden mooi en strak op elkaar. Door de fijne en gladde oppervlaktestructuur is het ook goed te verven. MDF platen zijn er in verschillende diktes, te beginnen bij 3mm en oplopend naar wel 18 mm.

Tot welke dikte is MDF lasersnijden mogelijk?

Niet alles diktes zijn even geschikt voor lasersnijden MDF. Te dikke platen vergen teveel energie en hitte om in een keer te worden verwerkt via MDF lasersnijden. Het gevolg zou zijn dat het brandproces toeneemt en lasersnijden MDF lelijke, verbrande randen vertoont. Sommige lasergebruikers draaien een dikke MDF plaat bij het MDF lasersnijden om. Dat wil zeggen dat ze eerst half insnijden en daarna de afbeelding via de software als het ware omdraaien. De plaat wordt dan bij het lasersnijden MDF iets verlegd in de laser en vanaf de achterkant verder doorgesneden. Het resultaat is, net zoals bij MDF lasersnijden in een keer, uitstekend, maar het vergt wel enige oefening, ook met betrekking tot het instellen van de lasermachine voor lasersnijden MDF. MDF is een organisch materiaal en dus uitstekend geschikt voor lasersnijden MDF. Het proces voorkomt verspaning en werkt stofvrij. Het resultaat van MDF lasersnijden geeft grote precisie. Voordeel van BRM lasermachines is dat de BOFA afzuiging schadelijke dampen voorkomt, hoewel de lijm tussen de vezels geheel uitgewerkt zou moeten zijn.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor MDF laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN