Wat is messing

Messing is een legering van koper en zink. Het is een sterk, roestvrij en duurzaam metaal met een mooie uitstraling. De kleur van messing is geler dan koper en komt in de buurt van goud. Messing is daarom een populair materiaal om iets in te graveren. Denk hierbij aan naamborden, typeplaatjes, medailles, bekers en relatiegeschenken. Met een metaallasermachine van BRM Lasers kunt u zelf graveren in messing. Messing lasersnijden werkt sneller, schoner en netter dan met een traditionele methoden, zoals frezen.

Wat zijn toepassingen van messing?

Messing (CuZn) is een hard en sterk materiaal dat ook nog eens zelfsmerend is. Dit metaal wordt daarom veel in de installatietechniek gebruikt. Denk hierbij aan koppelingen voor waterleidingen, T-stukken, hoekstukken, bochten en afsluiters. Maar ook aan bevestigingsmiddelen zoals bouten en moeren.

We komen messing ook tegen in de woninginrichting en de wapenindustrie (in de vorm van kogelhulzen). Dankzij de fraaie uitstraling is messing populair als materiaal voor naam- en reclamebordjes, sportprijzen (bekers en medailles) en relatiegeschenken.

Welke soorten messing bestaan er?

De verschillende soorten messing variëren in de verhouding tussen koper en zink. Alle mogelijke legeringen van koper en zink worden onderverdeeld in:

  • alfamessing
    Hieronder vallen alle legeringen van koper en zink met minder van 40% zink. Alfamessing is flexibel en kan koud worden gesmeed of vervormd.
  • bètamessing
    Dit type messing bevat tussen de 40 en 45% zink. Dit materiaal is hierdoor harder en sterker dan alfamessing. Bètamessing kan alleen worden gesmeed als het heet is.
  • wit messing
    In wit messing zit nog meer zink dan in bètamessing (meer dan 45%). Wit messing is erg bros en daarom voor veel toepassingen minder geschikt dan alfamessing en bètamessing.

Hoe kan messing worden bewerkt?

Messing is goed verspaanbaar. Hierdoor is het mogelijk om messing lasersnijden en messing graveren met een laser machine. Op een CNC-draai- of freesbank kunt u messing op een heel nauwkeurige manier bewerken. Messing kan ook goed worden gerecycled. Ongeveer negentig proces van alle messingproducten wordt hergebruikt. Het messingschroot wordt ingezameld en in een gieterij omgesmolten. Messing is namelijk een uitstekend materiaal om in een bepaalde vorm te gieten.

De mogelijkheden van messing graveren

Messing is mooi materiaal om te graveren. Gegraveerd messing heeft namelijk een klassieke look. Na het graveren kan het messing in iedere gewenste kleur worden ingelakt. Messing kan glanzend of geborsteld zijn. Messing moet wel regelmatig worden gepoetst om de glans te behouden.

Door messing voor het graveren eerst te bruineren, krijgt het materiaal een bruine, bronskleurige uitstraling en is poetsen niet langer nodig.

Wilt u wel een glanzend bord of plaquette van messing, maar heeft u een hekel aan poetsen? Kies dan glanzend, goudkleurig aluminium als graveermateriaal.

Messing graveren met een lasermachine

Graveren met een laserstraal werkt schoner, sneller, efficiënter en nauwkeuriger dan graveren met een (CNC-)freesmachine. Het resultaat is een nauwkeurige gravure in messing. Messing kan zowel met een CO2-lasermachine als een fiberlasermachine worden gegraveerd. Bij een CO2-lasermachine moet u het messing eerst voorbehandelen met Cermark spray of een vergelijkbaar keramisch poeder van een andere fabrikant. Dit is nodig om een zichtbare markering in het messing te krijgen. Bij een fiberlasermachine is dit niet nodig. Met de fiberlasergraveermachine van BRM Lasers krijgt u een prachtige zwarte markering op het messing oppervlak. Met die machine kunt u ook messing platen met een beschermende laklaag graveren.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor messing graveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN