Wat is messing?

Messing wordt ook wel geelkoper genoemd en is een legering van koper en zink. Het heeft een klassiek uitstraling, de kleur neigt wat naar die van goud. Messing kent verschillende types, waarvan bètamessing de hardste is vanwege het hogere aandeel zink. Daarnaast worden er met behulp van messing veel legeringen samengesteld. Laser graveren van messing is een proces dat feitelijk voor ieder soort legering geschikt is. Messing wordt veel in de installatiebranche gebruikt, als koppeling voor waterleidingen bijvoorbeeld, maar ook in de woninginrichting en als naamplaat aan de gevel. Messing is een ideaal product dat zeer goed verspaand kan worden. Voordeel van het laser graveren van messing is dat er geen verspaning optreedt en dus ook geen afval. Messing is beter bestand tegen oxidatie dan zink. Bij een te hoge thermische belasting echter kan door het laser graveren van messing ontzinking plaatsvinden. Messing behoort tot de groep non-ferro metalen, metalen die voor minder dan 50% uit ijzer bestaan.

Hoe geschiedt het laser graveren van messing?

Laser graveren is het weghalen en verdampen van oppervlaktemateriaal. In de regel wordt dit met een BRM Fiberlaser gedaan en niet met een CO2 laser. Laser graveren van messing kan al met een fiberlaser van 20 – 30 watt. Voor diep graveren is een laser van minimaal 50 watt nodig. Het is niet onmogelijk om voor het laser graveren van messing een CO2 laser te gebruiken, maar de fiberlaser biedt gewoon meer mogelijkheden als gevolg van de veel kleinere golflengte van de laserstraal. CO2 lasers worden hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met een voorbewerkring, een laserspray. Bij geanodiseerd aluminium bijvoorbeeld wordt door laser graveren de oppervlaktelaag weggehaald, waardoor het contrast met het substraat ontstaat. Bij het laser graveren van messing echter wordt geen spray gebruikt. Het graveerproces werk direct op het niet gecoate basismateriaaloppervlak in en het messing zelf zorgt voor het kleurcontrast. De verdiepte afbeelding of tekst (zogenaamde reliëfgravering) verschijnt als gevolg van de invloed van het zink iets lichter dan de kleur van de buitenkant. Naast het verdiepen van messing door het laser graveren van messing, kan messing ook gemarkeerd worden. Hier wordt door de laserstraal nauwelijks materiaal weggehaald, maar er ontstaat wel een contrast, een kleureffect, door het oxidatieproces onder het materiaaloppervlak als gevolg van de hitte van de laserstraal.

Messing laser markeren

Laser markeren wordt veelal gebruikt in de industrie voor het aanbrengen van serienummers of het labelen van producten. Markeren maakt het ook mogelijk om afbeeldingen te graveren met een laser. Het voordeel van messing is dat het net zoals koper hoog geleidend is. Dat betekent dat bij het laser graveren van messing de hitte van de laserstraal snel afgevoerd wordt. Minder hitte immers betekent ook minder invloed op de samenstelling, de structuur van het materiaal. Hoe gladder het oppervlak is, hoe beter het resultaat. Gravures in een ruw oppervlak zijn zeker bij een ondiepe gravering, zoals een markering, slecht leesbaar. Laser graveren van messing met een fiberlaser kent verschillende bewerkingen, afhankelijk van de impact van de laserstraal. Bij gloeien zal de inscriptie zo goed als niet voelbaar zijn, alleen zichtbaar. Inbranden heeft een meer verdiepend effect, waardoor de inscriptie, zij het nauwelijks, voelbaar is. Graveren laat een laagje verdampen en de inscriptie is licht voelbaar. Bij diep graveren is de inscriptie goed voel- en zichtbaar. De twee eerste bewerkingen vallen onder de noemer markeren, de laatste twee behoren tot het laser graveren.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor messing laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN