Wat is multiplex?

Bij het horen van de naam Aucoumea klaineana (okoumé) zullen de meeste mensen waarschijnlijk de schouders ophalen, zeker als je de term in verband brengt met multiplex lasersnijden. Het antwoord is een boomsoort uit West-Afrika, vooral Gabon, die veel gebruikt wordt bij het multiplex lasersnijden. Okoumé is een sterke, lichte houtsoort met een ietwat rossige kleur. Hoewel het geen duurzaam hout is, kan het na het lasersnijden van multiplex zowel binnen als buiten toegepast worden. Naast de okoumé houtsoort wordt ook berken-, eiken- en mahoniehout voor multiplex lasersnijden gebruikt. Berkenhout is makkelijk te bewerken voor het lasersnijden van multiplex, het is een zachte houtsoort, echter ook niet duurzaam. Eiken (Europees eiken en Amerikaans witeiken) daarentegen, hoewel ook goed te bewerken voor multiplex lasersnijden, is een harde houtsoort en duurzaam. Ook mahonie is een duurzame houtsoort en goed te gebruiken voor multiplex lasersnijden. Duurzaamheid van hout zegt iets over de weerstand van het kernhout tegen schimmels. Het gaat hier dus niet over het spinthout, het hout tussen het kernhout en de bast. Op basis van de indeling in duurzaamheidsklassen wordt het hout wederom in risicoklassen ingedeeld. Deze indeling zegt iets over de praktijksituatie, invloed van weersomstandigheden, waarin het hout na het multiplex lasersnijden wordt gebruikt.

Het voordeel van multiplex lasersnijden

Multiplex platen hebben als voordeel dat ook de kwalitatief mindere delen van een boom worden gebruikt, welke door de samenstelling van de platen dus geen invloed hebben op multiplex lasersnijden. Er zijn verschillende categorieën waarin multiplex wordt ingedeeld. Soms is de constructie belangrijker dan het decoratieve element van de multiplexplaat. Bij deze laatste soort wordt een edelfineerlaag op de plaat aangebracht. Ook een dergelijke extra laag vormt geen belemmering bij het multiplex lasersnijden. Een ander keer gaat het meer om gewichtsreductie (hier wordt veelal populierenhout ingezet) of speciale toepassing zoals kogelwerend multiplex. Ook kan de eis extreme vochtwerendheid zijn. Multiplex lasersnijden is in ieder geval niet afhankelijk van de soort plaat die geproduceerd wordt.

Welke factoren belemmeren het lasersnijden van multiplex?

In ziekenhuizen worden platen toegepast die voorzien zijn van een binnenlaag van lood. Deze platen worden in de röntgenruimte verwerkt. Deze loden laag echter kan een belemmering zijn voor multiplex lasersnijden. Lood namelijk geeft giftige dampen af bij het multiplex lasersnijden en daarom moet men zich goed afvragen of het lasersnijden van multiplex de beste wijze van op maat maken is. Dat geldt ook voor platen die met een brandvertragende laag zijn bedekt. Hierin zit meestal het giftige metaal broom verwerkt. Ook dit metaal zorgt bij het multiplex lasersnijden voor giftige dampen. Al deze dampen kunnen als gevolg van het lasersnijden de lasermachine beschadigen. .

Multiplexplaten op maat lasersnijden

Multiplexplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, oplopend van 1mm tot wel meer dan 40 mm. Niet alle diktes zijn geschikt voor het lasersnijden van multiplex. De afmeting van de platen, standaard ruim 2 x 1 meter, vereisen een grote werktafel bij het multiplex lasersnijden. De BRM Portaallaser heeft een groot werkoppervlak en is zeer geschikt voor het lasersnijden van multiplex. De dikte van de platen die voor multiplex lasersnijden geschikt is, varieert, maar algemeen geldt dat hoe dikker de plaat is, hoe lastiger het snijproces. Bij een dikte van 16-18 mm bijvoorbeeld heb je veel vermogen nodig, 80 watt en meer. Door de dikte zal het lasersnijden minder snel gaan. Dat heeft twee gevolgen. De laserstraal is conisch en die vorm is eerder terug te zien in de snijrand doordat bij het lasersnijden van dikke multiplexplaten de straal dieper in het materiaal verzinkt. Een ander gevolg is dat het hout als het ware verkoolt door het hoge vermogen en de relatief lange tijd die de straal bij het lasersnijden van multiplex op een plek nodig heeft. Multiplex Lasersnijden gaat het beste bij dunner materiaal. .

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor multiplex laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN