Wat is nikkel?

Nikkel is een ijzerhoudend metaal en heeft bijzonder goede eigenschappen als het gaat om hittebestendige en corrosiebestendige materialen in diverse zware industrieën. Nikkel wordt met name ingezet als legeringsmetaal, bijvoorbeeld in laaggelegeerd staal. Nikkel laat zich zowel bij hoge als lage temperaturen goed vervormen, maar is van zichzelf uit geen super sterk metaal. Dat maakt het materiaal geschikt voor nikkel graveren. Nikkel graveren komt veel voor bij het vervaardigen van sieraden. Echter mensen, met name vrouwen, kunnen een nikkelallergie opwekken bij het dragen van sieraden die bewerkt zijn door nikkel graveren. De huidallergie wordt opgewekt naarmate de huid langer in aanraking met nikkel komt. De huid ziet rood en geeft een jeukend, ietwat branderig gevoel af. Veel voorkomende sieraden met nikkel zijn oorbellen, kettingen, piercings en horlogebanden. Met name als het gehalte edelmetalen laag is, er het aandeel nikkel vaak hoger. Maar ook munten bevatten nikkel, zoals het 1 en 2 Euromunststuk. Nikkel graveren is dus een veel toegepaste techniek, maar het nikkel zou niet teveel aan het oppervlak

Nikkel graveren met een fiber laser

Nikkel graveren evenals laser marking nikkel is zeer geschikt voor de fiber laser. Nikkel kan zelfs zwart gekleurd worden, bijvoorbeeld door middel van een (chroomvrij) passivatieproces (opdampen van een laag) voor het nikkel graveren. Ook is er een volkomen chroomvrije zwarte nikkellaag in de handel die uitermate geschikt is bij het nikkel graveren. Gebruik van deze laag geeft een zeer contrastrijk effect na het nikkel graveren.

Nikkel wordt veelvuldig toegepast als glanzende afwerklaag van veel producten, zoals in de interieurbranche. Voor een goed resultaat bij nikkel graveren is er de CerMark LMM-6000 spray, verkrijgbaar bij BRM Lasers. Na aanbrengen en drogen verschijnt een zwartachtige laag die uitstekend te bewerken is. Daarnaast kan nikkel ook via ablatie in een verspanend proces gegraveerd worden met een fiber laser, zoals de BRM fiber laser 20 watt.

Het verdient de aanbeveling om altijd een goed afzuigsysteem te gebruiken bij het laser graveren, waaronder ook nikkel graveren valt, van non-ferro en ferro metalen in verband met mogelijke dampen die vrij kunnen komen. Bij open lasersystemen kan er het beste een sterk afzuigend mechanisch afzuigsysteem vlak boven de machine hangen. Tijdens de bewerking bovendien moet de operator niet direct boven het werkstuk hangen.

Om ronde voorwerpen te kunnen laser graveren wordt het materiaal net zoals bij ronde glazen voorwerpen van te voren ingeklemd. Een zogenaamd roterend lasersystemen zorgt ervoor dat het voorwerp meedraait tijdens het nikkel graveren zodat het gehele oppervlak bewerkt kan worden. Dit kan ook bij voorwerpen die bestemd zijn voor laser marking nikkel.

Laser graveermachines variëren in prijs, al naar gelang de grootte van het werkgebied en het vermogen dat ze kunnen opwekken. Bij BRM begint de CO2 range lasergraveerder al bij 8.500 euro. Het type BRM 4060 kent een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van vergelijkbare machines in de markt. Voordeel van de relatief lage aanschafprijs is dat er ook bij lagere series concurrerend gewerkt kan worden. Informeer bij BRM Lasers over de mogelijkheden voor nikkel graveren en laser marking nikkel.

Laser marking nikkel

Voor laser marking nikkel hangt de te gebruiken marekeringstechniek af van de samenstelling van het materiaal. Bestaat het materiaal geheel uit nikkel dan zijn feitelijk alle vormen van marking geschikt voor laser marking nikkel.

Als echter de buitenzijde van het materiaal uit nikkel bestaat, bedoeld als een corrosiebestendige laag, dan is het niet raadzaam om ablatie toe te passen voor laser marking nikkel. Juist de anti-corrosie functie vraagt dat de buitenlaag intact blijft en dus niet wordt doorsneden tijdens het laser marking nikkel proces. Een beter procedé dan is het gloeien van het materiaal. Laser marking nikkel kan het beste met een snel pulserende laser plaatsvinden. Dit voorkomt dat de laserstraal te lang op een plek blijft en er door te grote hitteconcentratie een gat in de beschermingslaag wordt gebrand. Wordt echter nikkel zuiver als legeringsmetaal gebruikt, dan kan ablatie prima toegepast worden bij laser marking nikkel.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor nikkel graveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN