Wat is er mogelijk

Voor het lasersnijden van papier en karton is een CO2 laser uitstekend bruikbaar. Zij kunnen een brede range aan materialen aan, waaronder ook papier en karton. Net zoals bij ander materialen vormt het lasersnijden van papier een contactloos proces. Maar anders dan bij dikkere materialen, is het zaak om niet al te dun papier te gebruiken. Papier is net zoals hout een materiaal dat bij verbranding sublimeert, ofwel direct overgaat van vast naar gastoestand.

De juiste methode voor papier lasersnijden

Te dun papier loopt het risico meteen te verbanden bij de bewerking. Kies dus de gewenste dikte. Een ander nadeel van te dun papier is de kans dat het gaat bewegen tijdens het bewerken ervan. De interne luchtstroom in de (gesloten) CO2 laser, bijvoorbeeld al door gebruik van het afzuigsysteem, kan het papier doen bewegen. Dit gaat zonder meer ten koste van de nauwkeurigheid van het laserproces. Meerdere lagen papier op elkaar is ook geen goede optie. Er zit altijd lucht tussen de lagen die het brandproces kunnen bevorderen. De rook die vrij komt bij het lasersnijden van papier vermindert de hitte op het werkstuk en wordt bij BRM lasers direct afgezogen door het interne BOFA afzuigsysteem. Evenredig aan de dikte van de papiersoort is dus het vermogen van de laser belangrijk. Tijdens het snijproces vormen zich als gevolg van het verbanden van het papier donkere randjes langs de snijranden. Deze kunnen echter gemakkelijk worden verwijderd met een droog doekje.

Let erop dat de afbeelding die in de computer ingelezen wordt altijd een vector bestand is, een grafische afbeelding die door de opbouw ervan onbeperkt schaalbaar is en onafhankelijk van resolutie. Zo blijft er altijd een (extreem) nauwkeurig en gesneden ontwerp over. Letters kunnen met het softwareprogramma onderbroken worden, zodat het resultaat 1:1 overeenkomt met het ingelezen ontwerp. Lasersnijden van papier wordt met gering vermogen gedaan. Daarentegen is de snelheid van het verwerkingsproces hoog. Een bijzondere vorm van lasersnijden van papier is zogenaamd kiss cutting. Hierbij snijdt de laser om de afbeelding heen in het basismateriaal, maar niet erdoorheen. Deze vorm wordt veelal bij stickers toegepast.

Lasersnijden karton

Voor karton lasersnijden is een hoger vermogen nodig dan bij papier. Ook een karton lasersnijmachine is in de regel een CO2 lasermachine, een veelzijdige machine voor het snijden van veel soorten materiaal, maar er kan ook een fiber laser gebruikt worden. Net zoals bij papier, ontstaan er ook bij het karton lasersnijden zwarte randen. Deze zijn beter zichtbaar dan bij het lasersnijden van papier omdat karton een dikker materiaalsoort is.

De meerwaarde van karton lasersnijden

Uit karton kunnen fijne details gesneden worden. Uitzondering hierop betreft golfkarton. Deze soort is minder geschikt voor het fijnere werk. Niet iedere soort karton is overigens geschikt om te vouwen na het lasersnijden. Wel een geschikte kartonsoort is zogenaamd ivoorkarton, een witte variant van 300 gram en 0,3 mm dikte. Deze kartonsoort laat zich goed bewerken door een karton lasersnijmachine. Na het lasersnijproces kan het via de gelaserde vectorvouwlijnen haarscherp gevouwen worden. Een vouwlijn ontstaat door ongeveer de helft van het materiaal weg te branden, dus niet geheel te doorsnijden. Bij wat fijner materiaal, wordt een iets lager vermogen ingezet zodat de snijlijn mooi dun blijft. Een ander soort karton dat goed gesneden kan worden is grijsboard karton. Grijsbord is massief karton gemaakt van gerecycled papier.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor papier en ijzer laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN