Wat is een spiegel?

Een spiegel is een glazen voorwerp dat uit drie lagen bestaat. Aan de bovenkant zit het glas. De laag die verantwoordelijke is voor de spiegeling, het terugkaatsen van het beeld, bestaat uit een zeer dunne, opgedampte laag, meestal een aluminiumlegering. Het glas houdt deze laag bijeen en beschermt het. Aan de onderzijde bevindt zich een deklaag die uit zwarte lak bestaat. Hierdoor kijk je niet door de spiegel heen. Er zijn wel varianten zonder die zwarte deklaag, maar dat zijn spiegels waar je vanaf een kant doorheen kunt kijken, ook wel halfdoorlatende spiegels geheten. Verhoorkamers in politiebureaus bijvoorbeeld maken gebruik van dergelijke spiegels. Een bijzondere spiegelsoort is de laserspiegel. Deze heeft in tegenstelling tot gewone spiegels de reflectielaag niet aan de onderzijde, maar aan de bovenzijde. Aldus worden dubbelbeelden voorkomen.

Spiegel lasergraveren

Het laser graveren van spiegelglas geschiedt meestal met een fiberlaser. De laserstraal bewerkt niet  het glazen oppervlak, maar smelt de onderliggende spiegellaag weg. Het glas zelf wordt dus niet beïnvloed door de laserstraal. Spiegel lasersnijden veroorzaakt verder geen krassen op het glas. Voor kleureffecten kan aan de achterkant met diverse kleuren acryllak gewerkt worden. Doordat de bovenliggende glaslaag niet aangetast wordt door de spiegel laser graveerder, komt de afbeelding scherp naar voren. De kwalitatief beste spiegels om bovenbeschreven proces te bewerkstelligen, zijn spiegels die een dubbele reflectielaag hebben. Ook het glas heeft de hoogste normering wat betref helderheid. Dergelijk glas geeft de beste garantie op een topresultaat.  Met de CO2 laser kan ook het glasoppervlak geëtst worden. Het glas wordt mat gemaakt door bewerking met de laserstraal en vormt zo een contrast met het glanzenden, omringende glas. Frezen van afbeeldingen of graveren met een graveerpen wordt meestal via de achterzijde van de spiegel gedaan, waarbij net de spiegellaag wordt doorbroken. Na het aanbrengen van de afbeelding wordt de reflectielaag weer hersteld.

Thema’s voor spiegel lasersnijden en lasergraveren

Veel voorkomende thema’s bij het laser graveren van een spiegel, zijn familieaangelegenheden, zoals geboorte en huwelijk, al dan niet in de vorm van een foto. Een andere categorie is die van relatiegeschenken. Een populair product binnen deze categorie is de spiegelklok, een spiegel met daarop een afbeelding en een klokmechanisme. Het is een fabel dat als je bij het laser graveren van een spiegel een laser direct op een weerspiegelend oppervlak richt, de reflectie het laserlicht als het ware uitdooft. De lichtsterkte zou eerder toenemen als gevolg van het heen en weer gaan van de lichtbundel. Feitelijk is dit het principe van de laser.

BRM lasers heeft een breed aanbod aan lasers voor het lasergraveren en lasersnijden van spiegels. Informeer naar de mogelijkheden omtrent de meeste geschikte spiegel lasergraveerder.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor spiegels laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN