Steen lasersnijden?

Het lasersnijden van steen met een laser is niet mogelijk. Het zou een te groot vermogen benodigen en bovendien veel te veel vervuiling opleveren. Steen wordt veelal gezaagd of gewaterstraald. In beide gevallen wordt vrijwel altijd water gebruikt ter koeling. Daarentegen is steen laser graveren met behulp van een lasermachine wel mogelijk. Door de hitte van de laserstraal wordt het oppervlak weggesmolten, waardoor er een soort matteringseffect optreedt daar waar het materiaal door de laserstraal beroerd wordt. Door deze ‘directe’ methode, is er geen sjabloon noodzakelijk. Het vergt wel een sterke laser met een vermogen van zo’n 100 watt om diep en snel genoeg door het materiaal heen te komen.

Het beste resultaat wordt verkregen bij die steensoorten die of gepolijst zijn of van nature een fijnkorrelige, gladde structuur hebben die contrast bevorderend werken.

Toepassingen steen laser graveren

Vaak laten steensoorten als donker marmer, leisteen en graniet de beste resultaten zien bij steen laser graveren. Gepolijste grafstenen bijvoorbeeld, vormen een ideaal oppervlak om steenlaser graveren toe te passen. Het verschil tussen het weggesmolten oppervlak en onbehandelde oppervlak kan na het laserproces nog eens extra benadrukt worden door het gebruik van synthetische hars of weerbestendige verf. Deze wordt in de oneffenheden gesmeerd. Ook hier is de CO2 variant zeer geschikt als laser graveermachine voor steen. BRM lasers beschikt over CO2 laser graveermachines tot 150 watt. Naast harde steensoorten als marmer en graniet, zijn ook keramiek en porselein uitstekend te bewerken met een laser graveermachine voor steen. Doordat de laser het steenmateriaal weg laat smelten, is diepgraveren niet mogelijk.

Veelzijdige mogelijkheden door het gebruik van steen laser graveren

Steen laser graveren wordt als techniek veel toegepast in de gedenkbranche. Glad gepolijste gedenk- of grafstenen vormen een ideaal oppervlak voor het laser graveren van steen. Vooral zwart natuursteen als marmer en graniet geven een zeer nauwkeurig, fraai en contrastrijk resultaat. In geval een natuurlijke steen gekozen wordt die ruw qua oppervlak is of licht van kleur, kan er een combinatie gemaakt worden met een voorzetglasplaat, welke gegraveerd wordt. Een andere toepassing, met betrekking tot steen laser graveren, is het laser graveren van stenen tegels. Dit kunnen muurtegels of vloertegels zijn. Te denken valt hier aan naamborden voor bedrijven, straattegels met huisnummers of tegels ten behoeve van projecten als “the walk of fame’. Verder zie je bij gebouwen vaak een afwijkende steen met het opschrift: “De eerst steen is gelegd door…”.  Maar ook in de interieurbranche is het lasersnijden van steen en steen laser graveren een vaak toegepaste techniek.

Het steen laser graveren moet niet verward worden met het etsen van steen. Etsen van steen is een proces waarbij handmatig met een diamantgraveerstift een afbeelding en/of letters in steen wordt uitgefreesd. Het is een vak dat niet iedereen verstaat. Daarnaast kan men steen nog zandstralen. Maar het schoonste en nauwkeurigste proces is altijd nog het steen laser graveren

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor steen graveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN