Is textiel lasersnijden mogelijk?

Ook voor textiel geldt dat het laserproces door middel van een gebundelde lichtstraal het textiel kan doorsnijden of graveren. Afhankelijk van het resultaat dat men wil bereiken, moet de optimale verhouding tussen vermogen en snelheid van de laser worden ingesteld voor textiel lasersnijden. Hoe hoger het vermogen, hoe dieper de straal door het materiaal heen snijdt en uiteindelijke doorsnijdt. Een lager vermogen wordt gebruikt bij het aanbrengen van designs en andere vormen van textiel lasergraveren.

Bij welke soorten is textiel lasersnijden mogelijk?

Vele soorten textiel zijn geschikt om te worden bewerkt met een laser, zoals linnen, katoen, zijde, fleece, jeans, polyester en zelfs technische textielstoffen, zoals kevlar. Wel is het zo dat iedere stof anders reageert op het gebruik van een laser. Polyester bijvoorbeeld smelt als het in aanraking met hitte komt. Het voordeel daarbij is wel dat de randen direct mooi afgewerkt zijn en niet rafelen. Katoen bijvoorbeeld, een hele licht stof, zal een verbranding laten zien waarbij rook vrijkomt als het met een laser wordt bewerkt

. In een gesloten lasersnijder voor textiel derhalve zal een goed afzuigsysteem nodig zijn voor de bewerkingsmethode van textiel lasersnijden. De randjes van de gesneden stof laten een bruin verkleuringseffect zien. Maar nogmaals, het succes van het werken met textiel lasersnijden en lasergraveren hangt af van de juiste instelling voor wat betreft vermogen en snelheid. 

Toepassing textiel lasersnijden

Het gebruik van de laser voor textiel lasersnijden kent ook mooie toepassingen in de decoratieve sfeer. Gordijnen bijvoorbeeld zijn in talloze stoffen en dessins leverbaar. Ook in de auto-industrie wordt gebruik gemaakt van lasertechniek. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van logo’s in de bekleding. Verder vormt kleding een ideaal promotiemiddel, zowel voor de vrije tijd, als in de sport. Veel kleding wordt dan ook voorzien van een logo of ander beeldmerk ter versterking van de identiteit van bijvoorbeeld een sportclub.

Verliep het vroeger met de hand en naaimachine, tegenwoordig biedt textiel lasersnijden zeer veel mogelijkheden als het gaat om verfraaiing van bijvoorbeeld jeans. Hele afbeeldingen kunnen engraved worden en de stof kan zelf op bepaalde plaatsen doorsneden worden. Eveneens kunnen hele vlakken verkleurd worden door alleen de toplaag van het textiel te bewerken. Patronen op de stof kunnen ook in dots, puntjes, uitgebeeld worden.

Welke lasermachine kan textiel lasersnijden?

Textiel is verder een veelgebruikt materiaal in de kunst. Art Quilting is een vorm van op een abstracte manier verwerken van textiel. Waar het grotere stukken textiel betreft zou het lasersnijden van textiel een uitkomst zijn. Textiel lasersnijden wordt hoofdzakelijk met behulp van een CO2 lasers gedaan vanwege de grotere oppervlakten. Er zijn zelfs machines die de stof automatisch aanvoeren zodat het proces geheel geautomatiseerd en vlot verloopt.

Laser cutting of textiles verloopt het snelst bij stoffen die uit een enkele laag bestaan. Het contactloze proces bovendien behoeft geen fixatie van het materiaal. Maar er kunnen ook meerdere textiellagen tegelijk gesneden worden met de laser. Bijvoorbeeld betreft het dan afbeeldingen die al op het basismateriaal zijn gesublimeerd. Check de site van BRM lasers voor de diversiteit in het aanbod van textiel lasersnijders.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor textiel laseren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN