Wat is het lasersnijden van karton?

Grofweg is karton in drie soorten in te delen, golfkarton, massief karton en vouwkarton. De laatste bovendien kent nog een tweetal ondersoorten, specifiek gericht op bepaalde toepassingen. Bijvoorbeeld bestaat er vloeistofverpakkingskarton dat in de drankindustrie wordt gebruikt. Aan de binnenkant is het karton met een laagje PE bekleed. Eventueel zit er tussen twee lagen karton nog een laag aluminium. De toepassing van karton is divers. Massief karton wordt meer in de creatieve sector gebruikt, bijvoorbeeld door kunstenaars en architecten. Golfkarton en vouwkarton wordt hoofdzakelijk in de verpakkingsindustrie gebruikt.

Kan ieder soort karton met een laser gesneden worden?

Feitelijk kan ieder soort karton met een laser gesneden worden. Het lasersnijden van karton verschilt niet zo veel van het lasersnijden van papier, maar voor karton is iets meer vermogen nodig vanwege de dikte van het materiaal. Net zoals bij papier bestaat ook bij het lasersnijden van karton de kans op roetvorming en verbranding van de snijranden. Daarom is het belangrijk om ieder keer een test te doen alvorens het definitieve snijproces in gang te zetten. De instelling van de machine hangt mede van de samenstelling van het materiaal. De toegevoegde materialen bij vloeistofverpakkingskarton, zoals PE en aluminium hebben invloed op het lasersnijden van karton. Aluminium bijvoorbeeld voert de warmte sneller af, waardoor de kans op donkere snijranden vermindert. PE geeft een giftige damp af bij het thermisch proces. Dit vereist derhalve een goede afzuiging.

Welke instellingen zijn van belang bij het lasersnijden van karton?

Het lasersnijden van karton gebeurt doorgaans met een CO2 laser die een vermogen heeft tussen de 40 en 120 watt. Van belang zijn in eerste instantie de snelheid en het vermogen. Hoe hoger de snelheid van het snijproces is, hoe lager het vermogen kan zijn, en andersom. Wel geldt bij het lasersnijden van karton dat een te hoog vermogen het brandproces eerder bevordert dan afremt. Verder is de focus, de brandpuntsafstand belangrijk. Dit is de afstand tussen de onderkant van de laserkop en het te snijden materiaal. Met een scherpe focus kan sneller gewerkt en een dunnere zaagsnede verkregen worden. Een hogere snelheid bij het lasersnijden van karton vermindert bovendien het risico op verkoolde snijranden. In de regel is de afstand tussen de onderkant van de laserkop en het materiaal gelijk aan de dikte van het materiaal dat gesneden wordt. Bij het instellen van het vermogen dient men niet automatisch online aanduidingen te volgen. De instelling van het vermogen hangt ook af van het type machine. Als bijvoorbeeld voor het lasersnijden van karton 90% vermogen aanbevolen wordt, dan maakt het nogal wat uit of je dit doet met een 40 watt machine of een 120 watt machine.

Kun je golfkarton lasersnijden?

Er bestaat op het internet nogal veel verschil van inzicht met betrekking tot het lasersnijden van golfkarton. Als oorzaak wordt de dikte van het materiaal en de samenstelling gegeven. De kanalen tussen het buitenplaten van het golfkarton zouden de kans op ontbranding sterk vergroten. Door de dikte bovendien is meer vermogen noodzakelijk en meer vermogen betekent meer warmteontwikkeling. Hierdoor neemt de kans op verkoolde snijranden toe. De meest gebruikte soort golfkarton in de wereld is zo’n 4mm dik. Het beste advies is zelf testen uit te voeren en variëren met snijsnelheid en vermogen. Als richtlijn voor de snelheid kan zo’n 300 tot 500 mm/s worden aangehouden. Ook een goede luchtstroom tijdens het lasersnijden van karton is essentieel. De rook die vrijkomt moet zo snel mogelijk afgevoerd worden. Daarmee neemt ook de warmte op het oppervlak af.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines voor het lasersnijden van karton

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN