Wat is laserworks software?

Alle lasermachines worden via geavanceerde besturingssoftware aangestuurd. De software is ondersteunend aan het laserproces van snijden en markeren. Laserworks software is bedoeld voor alle BRM CO2 lasermachines. Met het uitbrengen van nieuwe types CO2 machines, is ook de laserworks software versie uitgebreid met de upgrade laserworks v8 software. Laserworks software en laserworks v8 software, begin 2016 geïntroduceerd, ondersteunen vectorformats, zoals dxf en ai, alsmede bitformats, zoals jpg en gif. Verder benodigen ze Windows als besturingssysteem, maar kan het besturingssysteem van Apple niet gebruikt worden. Het voordeel van laserworks software is dat het geen dongel nodig heeft. Het kan op meerde pc’s tegelijk aangesloten worden. Indien gewenst, zou de lasermachine zelfs op afstand bestuurd kunnen worden via een speciale IP-verbinding. De vraag is echter of dit aan te bevelen is. Uiteindelijk ontstaat er hitte met het laseren, waardoor in het slechtste geval ook brand zou kunnen ontstaan. Dan is het beter als je in de buurt van de lasermachine bent.

Wat kun je met laserworks software?

Een belangrijke functie van laserworks software is het maken en importeren van tekeningen als vectorfile. Tekeningen kunnen zelf opgebouwd worden in het softwareprogramma, vanaf het internet gedownload worden of vanuit andere software geïmporteerd, zoals Adobe Illustrator of Inkscape. Als een tekening is geïmporteerd in laserworks v8 software, dan is het als het ware nog steeds een proeftekening en kunnen er nog diverse zaken aan veranderd of toegevoegd worden, zoals symbolen (vierkantjes, lijnen, ellipsen) en tekst. De software maakt gebruik van Microsoft tekstfonds. De instellingen voor het snijden van de tekening zijn overzichtelijk in het laserworks software programma. Met behulp van kleuren kun je de verschillende layers, lagen, kiezen die de volgorde van het snij en/of graveerproces bepalen. De ene kleur is voor de omtrek, de andere voor het graveren en weer een derde kleur kan gebruikt worden voor het snijproces in de tekening. Per kleur worden instellingen als snelheid en lijnafstand bepaald. Bij een samengestelde tekening kunnen met behulp van laserworks v8 software lijnen worden weggehaald. De tekening wordt dan afgebroken, zodat aanpassingen mogelijk worden. Als de tekening klaar is voor het laserproces, moet alleen het formaat nog gecontroleerd worden. Deze mag niet groter zijn dan de werktafel van de machine.

Foto’s graveren met laserworks software

Laserworks software biedt goede mogelijkheden om een foto te graveren op allerlei materialen. Nadat een afbeelding is geïmporteerd in laserworks v8 software moet deze eerst worden omgezet naar grijstinten, zwartwit puntjes. Daarna moet de afbeelding met de functie view in de laserworks software bewerkt worden ten aanzien van helderheid en contrast. Ook kan de afbeelding in laserworks v8 software worden omgezet naar een negatief. Deze functie in laserworks software is speciaal geschikt voor het graveren van doorzichtig materiaal. De gravure zal dan beter uitkomen. De functie dot to grafic verruilt de grijstinten voor een verdeling van de puntjes per gebied. Hierdoor komen de kleurovergangen van grijs, wit en zwart bijzonder goed tot uiting in laserworks v8 software. Als dat allemaal gedaan is, kan de afbeelding gecontroleerd worden door in- en uit te zoomen. Alleen voor het graveren heeft laserworks software de instelling intervalwaarde. Deze moet ingesteld worden. Er wordt hier gekeken naar het materiaal wat gegraveerd wordt. De functie bepaalt de onderlinge afstand van de lijnen en daarmee het uiteindelijk resultaat met betrekking tot het contrast. Bij zacht materiaal, zoals sommige houtsoorten, zal de instelling in laserworks v8 software rond de 0,1mm liggen. Dit loopt op naarmate het te graveren materiaal harder wordt.

Als alles gereed is, resteren binnen laserworks software en laserworks v8 software nog de instellingen voor snelheid en vermogen. Doorgaans zal een snelheid van ongeveer 350 mm/s voldoende zijn. Een derde functie binnen laserworks v8 software die hier besproken wordt, is die van het (un)groupen, het (ont)samenbrengen van losse lijnen tot een geheel. Nadat de reeds opgemaakte tekening in laserworks software is ingelezen, kunnen de verschillende kleuren ingesteld worden die bepalen wat gegraveerd of wat gesneden wordt. Daarna worden de losse lijnen samengebracht die bij een bewerking horen. Enkele afbeeldingen kunnen eventueel gedupliceerd worden, rekening houdend met de grootte van het werkblad en de benodigde onderlinge afstand tussen de afbeeldingen. Als alle gereed en geïmporteerd is, dient nog de instelling voor snelheid en vermogen te worden bepaald. Laserworks v8 software biedt alleen de mogelijkheid om het vermogen in een percentage uit te drukken. Voor graveren zal dat rond de 30% liggen, voor snijden iets hoger. De omrekening van Watt naar percentage kan niet binnen laserworks v8 software, maar moet met de hand geschieden.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor het gebruik van laserworks software

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN