Wat is laser ablatie?

Laser ablatie is het verwijderen van massa door middel van het richten van de energie van een laserstraal op een oppervlak. Het laser ablatie proces gaat gepaard met ultieme precisie en is in staat om zeer dunne lagen van het substraat af te scheiden zonder deze te beschadigen. Ablatie wordt ook wel selectieve laagverwijdering genoemd. De voordelen van ablatie ten opzichte van andere methoden om lagen te scheiden, zijn groot. Ten eerste worden bij er bij andere methoden vaak chemische middelen gebruikt, wat uiteindelijk chemisch afval oplevert. Bij ablatie met een laser is er sprake van een schoon proces. Eventuele chemische dampen die ontstaan, moeten goed afgezogen worden, bijvoorbeeld met een BOFA afzuigsysteem.

Door de toepassing van ablatie met een lasermachine tenslotte, wordt alleen dat gebied bewerkt dat gedefinieerd is. De rest van het materiaal eromheen zal niet aangetast worden. Daardoor is het laser ablatie proces geschikt voor een groot aantal materialen, zoals metaal, kunststof, keramiek et cetera.Eveneens wordt het laser ablatie proces in veel industrieën toegepast vanwege het veilige en snelle proces. Te denken hierbij valt aan de scheepsbouw, elektronica-industrie, medische industrie, automobielbranche et cetera. Bijvoorbeeld wordt een roestlaag weggehaald via ablatie voordat twee materialen weer aan elkaar gelast worden.

Laser ablatie machine

Als laser ablatie machine is de gepulseerde BRM Fiberlaser het meest geschikt. Het vermogen van de laserstraal en het te verwijderen materiaal bepalen hoeveel materiaal er bij ablatie wordt verwijderd. Bij een laag gepulseerde straal (nano gepulseerde laser machine) die slechts kort het oppervlak beroert, zal een dunne laag omgezet worden in een gasdamp en zo verdwijnen. Wordt er daarentegen een hoog vermogen gebruikt (pico gepulseerde laser ablatie machine ), dan ontstaat er een plasma en ioniseren de atomen van het materiaal. Hierdoor ontstaat een gladde toplaag.

In beide ablatie processen is er sprake van het losweken van de chemische verbinding tussen het basismateriaal en de te verwijderen laag. Het laatste laser ablatie proces heeft nog een voordeel. Door analyse van het plasma kan men de samenstelling van het materiaal onderzoeken en de concentratie van aanwezige chemische stoffen en elementen bepalen. Het licht dat het plasma uitstraalt, wordt door het laser ablatie proces geanalyseerd en de aanwezige elementen met behulp van de periodetabel vastgesteld. Bij ablatie zijn nog een aantal in te stellen parameters van groot belang. Als eerste betreft het de golflengte van de straal. Deze moet dusdanig nauwkeurig zijn dat het materiaal niet dieper wordt gepenetreerd dan de bedoeling is. Een ultrakorte puls via de laser ablatie machine gaat gemiddeld enkele nanometers tot een micrometer diep. Verder is de herhalingsfrequentie van de puls van belang. Als deze te laag is, dan koelt het materiaal af, wat het laser ablatie proces schaadt. Anderzijds levert een laser ablatie machine met een te hoge frequentie te veel opwarming op, waardoor teveel materiaal weggehaald wordt. De diameter van de laserstraal tenslotte bepaalt het werkgebied. Als bij ablatie de laserstraal te breed is, wordt er buiten het doelgebied materiaal weggehaald. Doorgaans wordt gewerkt met een diameter van 10-30 micrometer.

Markeren via laser ablatie proces

Met het laser ablatie proces kan ook gemarkeerd worden. Vooral bij gelakt metaal of geanodiseerd aluminium ontstaat er een fraai contrast als de laser ablatie machine een deel van de bovenlaag weghaalt. Het proces van ablatie gaat weliswaar niet zo diep als graveren, maar is het desalniettemin net zo slijtvast. Dit proces kan ook met een CO2 laser geschieden.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor laser ablatie

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN