Wat is laser branden?

Met een lasersnijmachine van BRM Lasers kunt u zowel snijden als branden. Met snijden bewerkt u het materiaal tot kleinere eenheden en speciale vormen, zodat u er een voorwerp mee kunt maken. Met branden doelen we hier op het graveren van een tekst of afbeelding op een materiaal. Zo kunt u met een lasergraveermachine uw eigen bedrijfslogo op een ondergrond van bijvoorbeeld plexiglas, laser branden op hout.

Snijden en graveren met dezelfde machine

Met veel lasermachines, waaronder die van BRM Lasers, kunt u zowel snijden als graveren. Het basale werkingsprincipe van beide activiteiten is hetzelfde. Of u nu snijdt of graveert: in beide gevallen haalt u met een laserstraal materiaal weg. De laser voegt energie toe aan het te bewerken materiaal, waardoor dit gaat smelten en verdampen. Bij snijden brandt de laserstraal dwars door het materiaal heen, terwijl die straal bij graveren alleen een oppervlakkige inkeping maakt. Hierdoor kan het laser branden van hout op verschillende manieren worden toegepast.

Laser branden hout toepassingen

Eigenlijk is snijden dus ook een kwestie van branden, gelet op het verbrandingsproces dat de laserstraal in het materiaal maakt. Maar we reserveren de term branden in dit artikel voor het graveren of markeren met een lasermachine. Dus het ‘inbranden’ van een tekst of afbeelding op een ondergrond van bijvoorbeeld metaal, hout, kunststof of plexiglas.

Twee graveermethoden voor het laser branden van hout

Met een lasermachine kunt u twee graveermethoden toepassen:

  • de rastermethode
    Dit wordt rastergraveren genoemd.
  • de vectormethode.
    Deze methode noemen we vectorgraveren.

Rastergraveren

Bij rastergraveren wordt de tekst of afbeelding die op het materiaal moet komen door de (grafische) software van de lasermachine als een rasterbestand gepresenteerd. Een rasterbestand is een bitmap die uit pixels bestaat. De laserstraal brandt elke pixel weg uit het materiaal, met als resultaat de tekst of afbeelding. De laserkop beweegt hierbij van links naar rechts en vice versa over het materiaal. Maar ook van boven naar beneden. De laserstraal graveert hierbij de tekst of afbeelding lijn voor lijn (streep voor streep) in het materiaal. En beweegt hierbij horizontaal veel sneller dan verticaal. De laserkop gaat dus sneller van links naar rechts over het materiaal dan van boven naar beneden. Dit bewegingspatroon is vergelijkbaar met de manier waarop een injectprinter werkt.
Rastergraveren wordt meestal toegepast bij het markeren van teksten of afbeeldingen op groot formaat en bij het laser branden op hout.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor laser branden

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN