Wat is laser cleaning?

Onder het reinigen van oppervlaktes kunnen twee processen worden verstaan. Enerzijds duidt het op een voorbehandelingsproces en anderzijds op nabehandelingsproces van het oppervlak. Beide processen gaan op voor het thermisch reinigen van metaal met behulp van licht.

Laser schoonmaken van staal en roestvrijstaal is een procedé dat erg in opkomst is. Thermisch schoonmaken met lasertechniek heeft veel voordelen ten opzicht van andere processen. De laser heeft geen aanraking met het materiaal, het proces is sneller en schoner, maakt minder lawaai en produceert geen chemisch afval. Het proces kan zelfs in een lijn met het productieproces worden gezet waardoor er geen externe handelingen plaats hoeven te vinden met chemische middelen. Dit alles maakt precisie oppervlaktebehandeling tot een voordeliger productieproces.

Oppervlakte reiniging met laser cleaning staal

Vervuiling van het metalen oppervlak kan bestaan uit onder meer olie, corrosie, vet, lak en lijm. Het zijn vaak dunne lagen die zich sterk aan het basismateriaal hebben gehecht. Bij staal treedt oxidatie van de opperlaag op. Bij roestvrijstaal kan er ook nog eens sprake zijn van verkleuring van lasnaden. Om oxidatie tegen te  gaan en terug te keren naar de oorspronkelijke corrosiebescherming, is er bij de behandeling van staal en roestvrijstaal sprake van passivatie, het aanbrengen van een deklaag ter bescherming. Dat gebeurt bij roestvrijstaal met behulp van salpeterzuur. Bij staal gebruikt men citroenzuur om vliegroest tegen te gaan. De bedoeling van oppervlaktereiniging met een laser is dat het onderliggende basismateriaal niet aangetast wordt, terwijl de vervuiling eraf gehaald wordt. Doordat de hitte van de laserstraal wordt geabsorbeerd door de vervuiling, krimpt deze als het ware van het basismateriaal af waardoor de laatste onbeschadigd blijft. Bij laser schoonmaken van staal kan het onder meer gaan om verwijdering van oude verf- en laklagen of om het verwijderen van corrosie. Lasnaden van RVS worden door de laser opnieuw  versmolten met het overige materiaal zodat er een nieuwe corrosiewerende toplaag ontstaat.

Welke lasers zijn geschikt voor het schoonmaken van staal?

Traditionele CO2 lasers met een hoog vermogen zijn minder geschikt als inzet bij precisie oppervlakte reiniging omdat de opgebouwde hitte door de te verwijderen laag heendringt en het moedermateriaal beschadigt. Het type laser dat het meest geschikt is voor laser schoonmaken van staal en roestvrijstaal is een laser die het hitteproces, alsmede de contacttijd van die straal met het oppervlak beheerst. Men spreekt van een pulserende straal die als het ware steeds aan- en uitgezet wordt inzet van een lichtdoorlatende spiegel. Bovendien moet de straal met behulp van niet gefixeerde spiegels over een groter oppervlak gescand worden, zodat de punt van de laserstraal niet te lang op een punt blijft staan. De techniek is relatief jong en niet iedereen beschikt over de juiste apparatuur. Informeer bij BRM lasers naar de mogelijkheden voor het reinigen van staal en RVS met behulp van lasertechniek.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor laser cleaning

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN