Gaten boren met een lasermachine

Het boren van gaten is één van de meest voorkomende handelingen in de metaalbewerking. Dit gaat met een laserstraal veel gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger dan met een freesmachine. Laserboren is sterk in opkomst en is niet alleen toepasbaar bij metaal, maar ook bij tal van andere materialen. Met een lasermachine van BRM lasers boort u snel, schoon en efficiënt braamvrije gaten vanaf een zeer kleine diameter. 

Vier technieken van laserboren

Bij laserboren wordt onderscheid gemaakt in de volgende vier boortechnieken:

 • boren met enkele puls (single puls drilling)
  De laserbundel staat stil ten opzichte van het te boren materiaal. Bij deze methode worden de gaten met een enkele (laser)puls geboord. Boren met een enkele puls is alleen geschikt bij heel dunne materialen. Bij dikkere materialen zijn er meer pulsen van de laserstraal nodig om door het materiaal te komen.
 • percussieboren (percussion drilling)
  Elk gat (met een diameter van 0,1 tot 1 millimeter) wordt geboord met meerdere pulsen. Evenals bij het boren met enkele puls staat de laserbundel bij deze methode stil.
 • trepanning
  Deze methode is nodig wanneer de diameter van het te boren gat groter is dan de diameter van de laserbundel. Bij trepanning wordt de laserbundel langs de omtrek van het te boren gat bewogen. Het boorgat wordt hiermee uit het materiaal gesneden.
 • drilling on the fly.
  Een pulserende laser schiet continue gaten in het bewegende product.

Voordelen van laserboren

In vergelijking uitfrezen of stansen heeft gaten boren met een laserstraal de volgende voordelen:

 • grote (plaats)nauwkeurigheid
 • goede repeteerbaarheid
 • snelheid (veel bewerkingen in een kort tijdsbestek)
 • nauwkeurigheid (braamvrije gaten vanaf een zeer kleine diameter)
 • minder nevenschade (kleine warmte beïnvloede zone)
 • schoon proces (geen restmateriaal).

Laserboren is niet alleen mogelijk bij ronde gaten, maar ook wanneer u bijvoorbeeld zeskanten wil boren. Voor een lasermachine maakt de vorm van het gat weinig verschil.  

De mogelijkheden zijn afhankelijk van het materiaal

De diepte van de gaten die u met een lasermachine kunt laserboren, hangt af van het materiaal waarmee u werkt. Hoe hard en dik is het materiaal en hoe groot is de omvang van uw werkstuk? Met de meeste metaallasers kunt u niet door harde edelmetalen heen. Met een metaallaser van BRM Lasers kunt u platen van staal en RVS tot een dikte van 1,2 mm snijden en dus ook boren. Dit zijn CO2-lasers die extra zuurstof aan de laserstraal toevoegen, zodat die meer vermogen krijgt. Let op vermogen en werkgebied tijdens het laserboren

Wanneer u grote platen van staal of RVS wilt bewerken, heeft u meestal een lasermachine met een open werkbed nodig. Dit zijn machines waarvan de ‘tafel’ niet in een kast en onder een klep zit, zoals bij de gesloten modellen. Zo’n open model noemen we een portaallaser. Het werkgebied van een portaallaser beperkt zich niet tot de omvang van de machinekast, maar zit in de vorm van een tafel afzonderlijk aan de machine vast. Hierdoor kunt u met een portaallaser meestal grotere werkstukken maken of laserboren dan met een gesloten model.

BRM Lasers biedt een open model met een werkgebied van 1,3 meter bij 2,5 meter aan en een gesloten model met een werkgebied van 90 centimeter bij 1,3 meter.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor gaten laserboren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN