Wat is laser graveren van een id?

ID staat voor identificatie, herkenning. Dat kan een eenvoudige voornaam in een kettinkje zijn, maar ook ingewikkelde barcodes en andere seriematige graveringen en markeringen op allerhand oppervlak. Tot het laser graveren van een ID behoort ook het graveren van sportartikelen, zoals een basketbal. Al met een BRM Fiberlaser van 20 watt brandt de laserstraal een verdieping in het kunststof en graveert zo de naam of het merk van de fabrikant. Ook dit is herkenning.

Het laser graveren van een ID wordt daarnaast veel toegepast in de industrie ter herkenning van onderdelen, machine- en serienummers. Het overbekende machinetypeplaatje is een mooi voorbeeld van het laser graveren van een ID. Voorbeelden van industrieën waar het laser graveren van een ID veelvuldig wordt toegepast, zijn bijvoorbeeld de automobiel- en luchtvaartindustrie, de medische en elektronische industrie.

Het meest geschikte materiaal voor het laser graveren van een ID is metaal of kunststof. Veel mensen laten hun ID, zoals hun naam, op persoonlijk bezittingen zetten, bijvoorbeeld in hun horlogekast, laptop of telefoon. Zeker waar grote groepen mensen samenkomen die allemaal electronic devices bij zich hebben, is een vorm van herkenning tevens een zekere vorm tegen diefstal. Dit hoeft overigens niet alleen een naam te zijn. Laser graveren van een ID kan ook met een persoonlijke foto of andersoortige afbeelding bestaan.

Laser graveren van een ID op Acrylglas met 3D effect

De BRM Lasers zijn niet geschikt om 3D afbeeldingen te vervaardigen, maar er kan wel een 3D effect bereikt worden met dik Acrylglas door aan de buitenzijde (voor-, achterzijde of aan beide zijdes) een afbeelding aan te brengen. Door de dikte van de glasplaat lijkt het alsof er een 3D afbeelding met behulp van laser graveren is aangebracht. Digitale technieken maken bijna alles mogelijk. De BRM CO2 laser machine is het type laser dat voor het aanbrengen van een ID in Acrylglas het meest geschikt is. Om een hoge resolutie en dus scherpe afbeelding te verkrijgen, dient men bij de instelling van de machine rekening te houden met de laserpuls. Indien Acrylgals voor het laser graveren van een ID wordt ingezet, dan is de gegoten versie aan te raden en niet de geëxtrudeerde. In gegoten Acrylglas ontstaat minder snel spanning waardoor de kans op breuken afneemt. De afbeelding verschijnt in gematteerd wit.

Laser graveren van een ID in (non-ferro) metalen

Laser graveren van een ID in non-ferro metalen zoals aluminium, laat vooral een mooi contrast zien bij geanodiseerd aluminium en gelakte oppervlakken. Veel geanodiseerde voorwerpen hebben een kleur, bijvoorbeeld rood, geel of blauw. Door het weghalen van de kleur ontstaan een verdieping die afsteekt. Deze kan na het laser graveren van een ID weer ingekleurd worden met een tegengestelde kleur. De gravures die ontstaan, zijn slijtvast en netjes afgewerkt. Laser graveren van een ID in (blank) staal en ander metalen heeft bovendien tot voordeel dat de mechanische eigenschappen niet worden aangetast door het proces van ontlaten. Blank staal moet wel worden voorbehandeld voordat er een ID met behulp van laser graveren kan worden gemaakt. Hierbij maakt men gebruik vanCerMark spray.

Laser graveren van een ID in overige materialen

Naast het reeds besproken Acrylglas en de non-ferro metalen, zijn er nog diverse andere materialen geschikt om te gebruiken voor het aanbrengen van een ID met behulp van een CO2 laser. Te denken hierbij valt onder meer aan leer, hout, RVS en kunststof. Voor de groep kunststoffen, waaronder polyamide, polycarbonaat en polyethyleen vallen, kan eveneens een fiber laser ingezet worden. Belangrijk bij het laser graveren van een ID in kunststoffen is dat altijd een proef wordt gedaan, voordat een seriematige productie opgestart wordt. Ieder type kunststof reageert namelijk anders op het inbranden van de laserstraal.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor laser graveren

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN