Wat is laseren?

Het laser graveren van metaal is een van de mogelijkheden om het metalen oppervlak te voorzien van een tekening in de breedste zin van het woord. Oppervlaktebehandeling valt allemaal onder de noemer markering, maar er zijn daarbinnen wel degelijk verschillende manieren en mogelijkheden voor het laser graveren van metaal. Feitelijk kan ieder soort metaal gemarkeerd worden, maar een belangrijke component voor het laser graveren van metaal is koolstof. Deze wordt bij het thermische proces als het ware naar het oppervlak gehaald en zorgt voor verkleuring. Het laser graveren van metaal is het fysiek wegnemen van metaal door middel van verdamping aan de oppervlakte.

Het proces van metaal laser graveren is sneller dan markeren. In de regel wordt ongeveer een halve mm weggehaald met het laser graveren van metaal. Deze manier van metaal laser graveren wordt ook wel ablatie genoemd. Indien het reliëf dieper moet zijn, moet de laserkop meerdere keren over het oppervlak.

Metaal etsen met een laser machine

Metaal kan echter ook geëtst worden, een andere vorm van metaal laser graveren. Hierbij is geen sprake van verdampen, maar van smelting van metaal. Bij het afkoelen na de laser behandeling stolt het metaal weer en zorgt aldus voor een verharding van het oppervlak. Etsen kan op ieder stuk metaal, bewerkt of onbewerkt. Laser graveren van metaal wordt veelal toegepast bij zogenaamde personificatie. Dit kan een foto zijn of een bewerking van een sieraad. Het verschil tussen de gebruikte technieken bij laser graveren van metaal hangt samen met de diepte die men wil bereiken. Vaak wordt de term etsen bij laser graveren van metaal door elkaar gehaald met laser markeren, waar het gloeiproces een bekende bewerking is. Ook bij de gloeitechniek wordt er metaal gesmolten, maar anders dan bij laser graveren metaal dit keer als gevolg van een oxidatieproces. Doordat hier gebruik gemaakt wordt van een hoge temperatuur, kunnen kleurverschillen ontstaan als gevolg van het naar boven bewegen van de koolstofatomen. In de regel verschijnt een zwarte kleur, maar men kan zelfs sturen op enkele kleuren door een op maat sturing van de pulsfrequentie. Vooral metalen als RVS, titanium en staal zijn te voorspellen wat de kleuruitkomst is als gevolg van een bepaalde hittetoepassing op het betreffende metaal. Deze techniek wordt veel in de sieradenindustrie gebruikt.

Metaal laser graveren

Indien men met laser graveren metaal zover verdiept gaat dat het metaal doormidden is, dan is er eigenlijk sprake van lasersnijden metaal in plaats van metaal laser graveren. Bij het snijden is de tolerantie van groot belang. In geval van gaten bijvoorbeeld is de verhouding tussen de dikte van de plaat en de diameter van het gat belangrijk. Algemeen geldt dat deze verhouding een tiende van elkaar is en in dezelfde verhouding oploopt. Bij metaal laser graveren kan er gebruik worden gemaakt van de markeringsvloeistoffen CerMark spray en TherMark spray.

Welke markeringsspray past bij welk project?

Voor een laagvermogen gravering bij metaal laser graveren wordt doorgaans TherMark of CerMark spray gebruikt. Deze bekendste sprays zijn geschikt als voorbewerking bij laser graveren voor veel verschillende materialen. Enkele voorbeelden van materialen waarop de TherMark en CerMark sprays kunnen worden toegepast voor het laser graveren, zijn: nikkel, chroom, koper, goud, zilver, titanium, messing, staal, aluminium en RVS.

De sprays hebben echter wel andere eigenschappen. Zo bestaat de basis van de TherMark spray uit water, terwijl de basis van CerMark spray bestaat uit alcohol. Dit verschil in bestandsdelen heeft invloed op het drogingsproces van de sprays. CerMark spray droogt door de alcoholbasis namelijk sneller dan TherMark spray. De TherMark spray is echter wel dunner in vergelijking met de CerMark spray, waardoor de lasersnelheid hoger kan worden gezet. Beide sprays kunnen worden ingezet voor het maken van een gravure in dezelfde selectie materialen, Het hangt per product en voorkeur van de uitvoerder af welke spray het meest geschikt is voor het proces. CerMark en TherMark sprays zijn het meest geschikt ten opzichte van de andere sprays en mogelijkheden die te verkrijgen zijn op de markt. Metaal laser graveren met CerMark en TherMark spray kan namelijk met nog minder vermogen en met meer snelheid, wat zorgt voor een ijzersterk geoptimaliseerd proces.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor lasergraveren van metaal:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN