Wat is laser oppervlak voorbereiding?

Vrijwel elk soort materiaal kan door middel van een oppervlaktebehandeling met een laserstraal voorbereid worden voor verdere behandeling, zoals beton, glas, metaal en keramiek. Maar laser oppervlak voorbereiding kan ook daaruit bestaan dat het oppervlak alleen maar grondig schoon hoeft te zijn. Als bijvoorbeeld twee metalen oppervlakken koud tegen elkaar komen vanwege geleidings- of hechtingsdoeleinden, dan is de laser bij uitstek geschikt om zelfs de minicuulste vervuilingsresten weg te halen zonder het basismateriaal te beschadigen. Laser oppervlak voorbereiding haalt iedere laag weg, ongeacht hoe deze is aangebracht of waaruit deze bestaat.

Toepassing van laser oppervlak voorbereiding

Afhankelijk van het gewenste resultaat kan de laserstraal aangebrachte oppervlaktelagen geheel of gedeeltelijk weghalen. Werken met een laser is zo nauwkeurig dat de verflaag weggedampt kan worden, terwijl de grondverf onaangetast blijft. Ook kan door laser oppervlak voorbereiding slechts een van de verflagen weggehaald worden indien er meerdere zijn aangebracht. Hierbij wordt een zeer gedoseerde pulsering van de laserstraal toegepast.

De individuele pulsen zijn zeer kort en worden met een hoog vermogen uitgezonden, waardoor het aangebrachte materiaal laagje voor laagje wordt gestript, net zolang totdat de gewenste diepte is bereikt. Het gaat hier feitelijk om organisch materiaal of zelfs geanodiseerd aluminium dat in samenstelling wezenlijk verschilt van het basismateriaal waarop het is aangebracht. Wordt de aangebrachte coating via laser oppervlak voorbereiding geheel weggehaald, dan kan dit de perfectie start zijn voor een nieuwe opbouw van beschermingslagen. Geheel weghalen kan ook op specifiek aangewezen plaatsen, bijvoorbeeld alleen daar waar lasnaden zitten die regelmatig nagelopen moeten worden. Voordeel is dat niet het gehele oppervlak van de bovenlaag behoeft te worden ontdaan. Zelfs glas kan door middel van laser oppervlak voorbereiding behandeld worden als het voorzien is van een speciale laag die de reflectie van de laserstraal tegengaat.

Oppervlaktebehandeling van het ‘blote’ basismateriaal betekent dat aantasting en verontreiniging van en in het basismateriaaloppervlak aangepakt worden. Naast de industrie kan laser oppervlak voorbereiding ook toegepast worden in de kunstwereld. Oude, antieke kunstschatten bijvoorbeeld kunnen zonder gebruik van chemische middelen schoon gemaakt worden of ontdaan van oude, verweerde lagen. Of het nu een bronzen standbeeld is, een geverfd object of een stenen beeld, de laser doet snel zijn werk zonder contact met en beschadiging van het oorspronkelijke materiaal en zonder schadelijk effect voor het milieu.

Laser oppervlak voorbereiding op locatie

Voor grote objecten zijn er tegenwoordig al lasermachines die laser oppervlak voorbereiding op locatie kunnen doen. Bepaalde industrieën werken met walsen die vanwege de omvang en de kosten bij onderbreking van het productieproces niet zomaar gedemonteerd kunnen worden. Dan is een mobiele machine een uitkomst. Na het schoonmaken van een draaiende wals via een bewegende laserstraal kan het productieproces direct voorgezet worden. Er is geen chemisch afval ontstaan, alleen damp die echter direct wordt afgezogen. De materiaalsamenstelling van de wals kan uit metaal bestaan of zelfs keramiek. Ook rubberen deklagen kunnen via laser oppervlak voorbereiding op locatie gereinigd worden.

Industrieën voor toepassing laser oppervlak voorbereiding

Laser oppervlak voorbereiding kan dus op micro- en macroschaal worden toegepast. In de luchtvaartindustrie kan het om gehele rompen van vliegtuigen gaan. In de elektronicabranche daarentegen kan het om microprocessoren gaan of printplaten. In de architectuur en stedenbouw kunnen objecten als bruggen gereinigd worden. In de sieradenindustrie daarentegen gaat het weer om hele kleine producten. Weer andere industrieën waar laserbehandeling wordt toegepast, zijn de medische en de lucht- en ruimtevaart. Ofwel, het betreft overal industrieën waar laser oppervlak voorbereiding kosten bespaart en het gebruik van chemische middelen voorkomt die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor laser oppervlak voorbereiding

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN