Wat is rubberen stempel laseren?

De tijd om een rubberen stempel met de hand te maken is voorbij. Het in spiegelbeeld tekenen op een stuk rubber en daarna uitsnijden met gutsmesjes neemt veel tijd in beslag en biedt nooit de mogelijkheden van een machinale bewerking. Tegenwoordig kan een lasermachine voor cut and gravure van stempelrubber veel sneller en nauwkeuriger werken. Nog altijd worden stempels van rubber gemaakt vanwege het flexibele en vervormbare karakter van het materiaal.

Rubberen stempelmateriaal voor laser

Het meeste gebruikte laserrubber stempelmateriaal voor gebruik met de laser graveermachine voor stempels is van synthetische oorsprong. Een andere belangrijke eigenschap is dat het geurloos is gemaakt. De geur van rubber is heel specifiek en pregnant. Er zwerven allerlei huis-tuin-en-keukenoplossingen voor het verwijderen van de geur, zoals een nacht in de diepvries en wassen in warm water en soda of drenken in witte wijnazijn, maar feit is dat rubber van nature stinkt. Daarom is geurloos rubber een prettige bijkomstigheid als je rubberen stempelmateriaal voor laser koopt. Een synthetische rubbersoort is bestand tegen olieachtige vervuilingsinvloeden. Natuurlijk rubber wordt minder gebruikt en vormt ook nog maar 40% van de totale wereldproductie die op zo’n 25 miljoen ton op jaarbasis ligt. Het rubberen basismateriaal zijn matjes met een afmeting van 1 x A4 en een dikte van 2,3 mm. Je kunt ze overal  kopen. Op het internet bijvoorbeeld worden ze door diverse partijen aangeboden, zelfs in verschillende kleuren, zoals rood, grijs, wit en blauw.

Regels voor laser rubberen stempel uitvoering

Er zijn een aantal regels die je in acht moet nemen bij het maken van laser rubber stempels. Ten eerste moet de afbeelding die je maakt, dit kan een logo zijn en/of tekst, in spiegelbeeld opgemaakt worden. Moderne softwaresystemen als Adobe Illustrator en Coraldraw ondersteunen dit. Als later de stempelafdruk wordt gemaakt, dan verschijnt de afbeelding in het juiste beeld. Verder moeten de randen van de letters iets afgeschuind zijn.

Rubber is een flexibel materiaal, ook na bewerking door de rubberen stempel lasermachine. Vaak wordt de stempel tijdens het stempelen bewogen als gevolg van iets te veel druk. Ook dan echter moeten de letters in zijn geheel zichtbaar blijven. Bij het laserproces is het van belang dat door het ontstaan van stof de laserkop in een richting bewogen wordt, van boven naar beneden. Hierdoor kan het aanwezige BOFA-afzuigsysteem zijn werk doen. Na beëindiging van het laserproces zal er altijd nog wat residu achterblijven. Dat kan echter gemakkelijke worden afgewassen met koud water. In de regel kunnen alle organische materialen met een CO2 lasermachine bewerkt worden. Voor het laser snijden en graveren van rubberen stempels is dit type lasermachine dus een juiste keuze. Het vermogen hoeft niet heel hoog te zijn. De lasermachines van BRM lasers zijn uitstekend geschikt voor het vervaardigen van rubberen stempels.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor het laseren van rubberen stempels

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN