Wat is het maquette laser cut?

Maquettes, verkleinde weergaves van werkelijke gebouwen, worden van uiteenlopende materialen gemaakt die veelal gecombineerd in het ontwerp zitten, zoals hout en acrylglas of hout en synthetische materialen. Door het maquette laser cut is het bouwproces veel eenvoudiger geworden. Vroeger werd alles met de hand getekend, gesneden of gezaagd, maar tegenwoordig doet de laser het werk voor ons. Dat scheelt natuurlijk veel tijd. Maar daarnaast is maquette laser cut ook veel nauwkeuriger en in staat om ook op individuele delen ingewikkelde details aan te brengen.

Werktekening voor maquette laser cut

Voordat het proces maquette laser cut kan starten, dient eerst van de ontwerptekening een werktekening te worden gemaakt. De CO2 lasersnijder zal vanuit software aangestuurd worden die werkt met vectorlijnen, zoals AutoCad. Bij de eerste stap voor de omzetting naar de werktekening is de gedetailleerdheid van groot belang. De mate waarin bepaalt namelijk ook de keuze voor het materiaal en de afmeting van de maquette laser cut. Wat de grootte betreft, kan men alle kanten op, zowel groter als kleiner dan het origineel. In de stedenbouw wordt bijvoorbeeld veel met 1:500 gewerkt. Hoe groter de maquette, hoe eenvoudiger de uitvoering. Naast het gehele gebouw, kan met maquette laser cut ook een deel van een gebouw of object worden nagemaakt. Bij het uitzoeken van het materiaal wordt gekeken naar dikte en materiaalsoort. Niet iedere dikte wordt bij maquette laser cut door iedere CO2 laser ondersteunt. Bij het snijden van het materiaal worden sommige delen geheel doorgesneden en andere verdiept ingesneden of ook wel gemarkeerd. Bij het maquette laser cut moet ook rekening gehouden worden met verkleuring. Vooral organische stoffen verkleuren aan de snijrand als gevolg van de warmte van de laserstraal. Ook graveren levert kleurverschil op. Karton bijvoorbeeld wordt bruin, hout wordt zwart. Diepe gravures kunnen extra ingekleurd worden. Voor hoeken geldt dat de laser geen 45 graden hoek kan maken. Dergelijke hoeken moeten met de hand nabewerkt worden.

Richtlijnen voor maquette laser cut

Belangrijke richtlijnen bij het maken van de werktekening voor maquette laser cut zijn bijvoorbeeld de minimale afstand tussen twee snijlijnen of tussen een snijlijn en een markeerlijn. Liggen ze te dicht bij elkaar, dan kan er een onzichtbaar wegvallen en wordt dus niet meegenomen in het snijproces. Zeker na het bepalen van de schaalgrootte moet deze stap nog eens herhaald worden. Details, zoals een luik, moeten niet als een blok getekend worden, maar als afzonderlijke rechte of gebogen lijnen. Dit kan alleen bij graveren. Denk bij maquette laser cut aan de grootte van de werktafel versus de omvang van het materiaal.Het moet wel passen. Als alles gedefinieerd is, kan de werktekening opgemaakt worden. Mogelijk moeten nog wat details weggehaald worden, zoals dubbele lijnen, maar dat kan met behulp van de software. Feitelijk is het ontwerp nu klaar voor maquette laser cut. De start van de laserstraal is altijd linksboven als de tafel groter is dan het te snijden materiaal. Na alle laserbewerkingen is het materiaal klaar om te worden gemonteerd. Maquette laser cut heeft perfect bewerkte delen opgeleverd die naadloos in elkaar passen. Of het nu een eenvoudige of een complexe vorm betreft, maquette laser cut via lasersnijden bespaart erg veel tijd en biedt legio mogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor maquette laser cut

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN