Meubels snijden met behulp van een laser

Meubels snijden met behulp van een laser is een opkomende trend in de wereld. Zagen was altijd de onbetwiste nummer een in het afkorten van materiaal, maar tegenwoordig biedt de laser voldoende mogelijkheden. Voordeel is dat het geen verspaningsproces is en dus geen afval achterlaat. Binnen de architectuur heeft het lasersnijden van meubels nieuwe mogelijkheden geschapen. De precieze werking van de laserstraal heeft interessante vormen en details mogelijk gemaakt. Een veelgebruikt materiaal bij het lasersnijden van meubels is MDF. Het web biedt talloze voorbeelden van design meubelen die met behulp van de combinatie veelzijdig MDF en lasertechniek zijn gemaakt. Dat is op zich ook geen verassing, omdat geperst hout sterk en gemakkelijk bewerkbaar is. Door de samenstelling van het MDF ontstaat tijdens het lasersnijden van meubels een brandproces dat verkoolde randen oplevert. Het is tenslotte een organisch materiaal. Met name bij het lasersnijden van dikke platen, 10-12 mm bijvoorbeeld, is dit goed zichtbaar omdat de laserstraal langere tijd op het oppervlak inwerkt. De donkere rand wordt echter niet altijd al een nadeel gezien. Het vormt een heel mooi, decoratief contrast met de rest van het materiaal. Met het lasersnijden van meubels kunnen naast rechte vormen eveneens zeer gedetailleerde en sierlijke vormen worden uitgesneden. Door op specifieke plekken de dikte van het hout in te diepen en/of deels uit te snijden, kan het hout ook gebogen worden. Zo kan het toegepast worden als rugkant van een houten boek of als rupsbanden voor voertuigen.

Lasersnijden van meubels uit multiplex

Een ander veelgebruikt meubelmateriaal om te lasersnijden is multiplex. Ook deze houtsoort bestaat uit samengesteld materiaal dat met behulp van een BRM CO2 laser uitstekend te bewerken is. De gestuurde laserstraal werkt zo nauwkeurig dat uitgesneden delen exact op en in elkaar passen. Daardoor zijn constructies mogelijk waar geen hulpmiddelen voor de verbinding vereist zijn, zoals lijm. Ook hier geldt echter dat donker verkleurde randen niet te vermijden zijn als gevolg van de inwerking van de hitte op het hout. Qua sterkte gaat een lichte voorkeur uit naar multiplex. Doordat de houtnerf van de verschillende lagen haaks op elkaar komen te liggen, is het materiaal minder buigzaam dan MDF, dat een geperste monostructuur kent en daardoor eerder zal breken.

Lasersnijden van meubels uit metaal

Naast hout vormt ook metaal een goed materiaal om te snijden met een laser. Gietijzer neemt nog steeds een belangrijke plek in buitenmeubilair in, maar voor binnen komen metalen delen die met behulp van een lasermachine zijn gesneden, opzetten. Het zijn veelal dun gesneden metalen stukken die later in een bepaalde designvorm aan elkaar worden gelast. Metaal is een materiaal dat bovendien mooi gecombineerd kan worden met andere materialen als hout en glas. Met de BRM CO2 Portaallaser zijn grote metalen platen te snijden die in gebogen vorm de basisvorm voor een designobject kunnen zijn. Bij het lasersnijden van meubels uit metaal zijn dikkere platen nodig en daarmee een hoog vermogen van de laser wenselijk. Te dunne metalen delen zullen immers te zwak en onveilig zijn om als meubelstuk te dienen. Dikkere, stalen delen van meer dan 3 mm vereisen al snel 1000 watt vermogen. Daarbij wordt op relatief lage snelheid gesneden. Het snijproces bij het lasersnijden van meubels uit onbewerkt metaal is een zogenaamd vlamsnijproces. Er wordt gesneden met een toegevoegd gas, veelal zuurstof. Dit gas wordt gebruikt voor de ontbranding van het materiaal. Hoewel dit type gas feitelijk een reactiegas is, het reageert met vocht en veroorzaakt oxidatie, wordt het metaal bij het lasersnijden toch niet aangetast. Dit komt door de hitte die de vrijkomende dampen verbrandt. Naast zuurstof wordt bij het lasersnijden van meubels uit metaal ook een inert gas ingezet, zoals stikstof of argon dat niet brandbaar is en geen oxidatiereactie kan aangaan. Hierbij gaat het om hoogwaardiger metaal, zoals roestvaststaal. Het is een iets ander snijproces dan vlamsnijden en heet fusiesnijden.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor meubels te snijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN