Wat is er mogelijk?

Graveren van een plastic naamplaatje kan met behulp van een CO2 of een fiber laser, maar als graveermachine voor een plastic naamplaatje is de CO2 laser het meest geschikt. Het grote verschil tussen een CO2 laser en een fiberlaser is de lengte van de golflengte, 1064 voor de fiberlaser tegenover 10.640 voor de CO2 laser, 10 keer langer dus. De lengte van de golflengte bepaalt de absorptiecoëfficient, de mate waarin de laserstraal wordt opgenomen door het materiaal. Glas bijvoorbeeld wordt wel door een CO2 laser geabsorbeerd, maar de fiber laserstraal gaat er dwars doorheen.

Bij metaal is het weer andersom. De CO2 laserstraal heeft geen effect als gevolg van de reflectiewaarde van het materiaal. De fiber laser daarentegen kan het metaal markeren en laten verkleuren. Door de kleinere focusdiameter heeft de fiber laser graveermachine bij een gelijk uitgangsvermogen een hogere intensiteit dan de CO2 laser graveermachine. Als graveermachine voor een plastic naamplaatjes kan de fiber laser dus met minder vermogen af. De fiber laser wordt echter hoofdzakelijk ingezet voor het markeren van kunststof. Zou je de fiber laser willen inzetten als graveermachine voor een plastic naamplaatje, dan is een voorbehandeling noodzakelijk. Dat maakt het proces tijdrovender en duurder.

Voor het graveren van kunststof, zoals een plastic naamplaatje, is de CO2 lasermachine dus het meest geschikt. Het resultaat is geen verkleuring van het materiaal, maar een reliëf, een verdieping in de toplaag.

Aandachtspunten het graveren van een plastic naamplaatje

Laser graveren van een plastic naamplaatje geschiedt doorgaans met kunststof dat van een acrylkern voorzien is. Het is hard, wit plastic met een toplaag in contrakleur, zoals rood of zwart, waardoor na het graveren van het kunststof naamplaatje een tweekleurig contrast ontstaat. De plaatdikte is standaard zo’n 1,6 mm. Dunnere platen zijn er ook. Ze zijn weliswaar iets goedkoper, maar geven niet het beste resultaat. Hooguit gaat het snijproces sneller. Van groot belang is de instelling van de graveermachine voor het vervaardigen van een plastic naamplaatje. In de regel zal bij het gebruik van een graveermachine voor een plastic naamplaatje het kunststof matter, grijziger worden. Zeker als het zwarte kunststof betreft. Algemeen geldt dat hoe beter de kwaliteit van het kunststof is, hoe beter het contrast wordt en hoe minder vervuiling aan de randen ontstaat. Het allerbeste contrast echter ontstaat door de focus van de straal minimaal te verleggen, zo’n 0,02 cm. Het gevolg is dat de graveermachine voor een plastic naamplaatje geen verdampingsproces op gang brengt, maar een smeltproces. Daardoor blijft er minder vervuiling in de vorm van acrylstof op het oppervlak achter.

Het geschikte vermogen voor een plastic naamplaatje graveren

Doordat de toplaag weggehaald wordt door de laserstraal van de graveermachine, ontstaan er kleine oneffenheden in het materiaal waarin het stof zich ophoopt. Dit stof veroorzaakt de ‘vergrijzing’ van het resultaat en beïnvloedt dus de scherpte van het contrast. Verder is van belang dat de graveermachine voor een naamplaatje de juiste instelling met betrekking tot vermogen en snelheid heeft. Het inzetten van een graveermachine die teveel vermogen aanwendt voor het graveren van een plastic naamplaatjes, is niet zinvol. Teveel vermogen verdiept de gravure onnodig, waardoor teveel stof ontstaat. Bovendien kan de hitte het materiaal doen vervormen, wat eveneens het eindresultaat aantast. Als de graveermachine bij het maken van een plastic naamplaatje te snel gaat, dan wordt ook de kwaliteit benadeeld. In de regel is een snelheid van 500 dpi voldoende om een goed resultaat te waarborgen. Het is niet raadzaam om voor iedere kunststof soort een bepaalde fabrieksinstelling te hanteren. Beter is zelf op de eigen graveermachine per materiaalsoort een test te doen, totdat de optimale instelling bereikt is. Het eindresultaat is dan een perfect, machinaal gegraveerd plastic naamplaatje.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor plastic naamplaatjes graveren:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN