Uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser

Werd vroeger de overbekende jig saw puzzle met behulp van een metalen patroon uitgestanst. Tegenwoordig is er de lasermachine die via de die cut methodiek het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser enorm vergemakkelijkt heeft. Puzzels zijn van veel materiaal te maken, hout, karton, triplex, kunststof et cetera. Het overgrote deel van het aanbod echter bestaat uit een afbeelding die op speciaal karton gelamineerd wordt, bijvoorbeeld op fotokarton. Dat maakt het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser gevoelig voor de juiste instellingen. Karton dat hiervoor gebruikt wordt, heeft doorgaans een dikte van 2 mm.

Het proces van puzzels lasersnijden

Door oververhitting van het oppervlak bestaat het gevaar dat er een verbrandingsproces op gang komt. Als het verkeerd gaat bij het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser, dan vertonen de randen en afbeelding van de puzzelstukjes bruine sporen (rooksporen) en is de afbeelding onbruikbaar geworden. Belangrijk is juist dat de kleuren 1:1 bewaard blijven na het snijden. Een tweede aspect bij het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser wat van groot belang is, is dat van de pasvorm. De stukjes moeten naadloos aan elkaar passen. Dat veronderstelt een zeer dunne snijstraal van ongeveer 0,2 mm. Een puzzelpatroon dat via het softwareprogramma wordt ingesteld en afgebeeld, bestaat meestal uit zogenaamde vectorlijnen, waarlangs de laserstraal zich beweegt. Eerst worden de horizontale lijnen van links naar rechte en van boven naar beneden gesneden en daarna de verticale lijnen van boven naar beneden en van links naar rechts. Hoewel bij het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser de meest ingewikkelde vormen gecreëerd kunnen worden, beperken de fabrikanten zich wat het snijraster betreft vaak tot een aantal standaard vormen. De BRM fiberlaser 30 watt is al geschikt voor het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser. Het snijproces is snel en daarmee relatief goedkoop. Een puzzel uitsnijden van 500 stukjes duurt ongeveer 5 a 10 minuten. Motieven op de afbeeldingen kunnen talloos zijn, maar sommige fabrikanten specialiseren zich op bepaalde thema’s bij het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser. Zo is er een Engelse firma die veel kunstpuzzels levert aan bijvoorbeeld musea. Een hele bijzondere vorm bij het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser is de tesselation vorm. Dit is een puzzelvorm die kunst en wiskunde combineert om de creativiteit van kinderen te stimuleren. Meestal bestaan deze puzzels uit ethyl vinyl acetaat schuim.

Houten puzzel uitsnijden met behulp van een laser

Houten puzzels vormen meer een verzamelbegrip dan een aanduiding voor een product. Het kan bijvoorbeeld slaan op houten kinderpuzzels, grote houten stukjes die voorzien zijn van een zogenaamde oppakknop. Dit betreft veelal figuratieve afbeeldingen, afbeeldingen die de werkelijkheid weergeven. Dieren bijvoorbeeld zijn een geliefd onderwerp voor kinderen. Maar het kan ook om 2D gesneden delen gaan die in elkaar gezet worden tot een 3D model. Het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser beperkt zich daarom niet tot een jig saw vorm met houten onderplaat. Eigenlijk bestonden de eerste puzzels allemaal uit een afbeelding op hout. Pas later, eind 18e eeuw, werd karton voor het eerst toegepast. Houten puzzels kunnen ook volledig uit hout bestaan. Dat betekent dat voordat het uitsnijden van een puzzel met behulp van een laser kan beginnen, er eerst een afbeelding op het oppervlak moet wordt gegraveerd. Daarbij moet rekening worden gehouden met het sublimatieproces, het verdampen van oppervlaktemateriaal als gevolg van het smelten van ervan. Teveel hitte namelijk laat brandsporen na op het oppervlak. Verder geldt dat het contrast bij het lasersnijden van houten puzzels nooit zo diep en kleurrijk is als dat van een fotoafbeelding.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt puzzels te snijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN