Schimmel verwijderen met behulp van een laser

Schimmels zijn micro-organismen en behoren tot het schimmelrijk. Net als alle andere levende organismen heeft ook een schimmel eten nodig om te overleven. We onderscheiden in de natuur twee soorten schimmels. De ene soort haalt zijn voedsel uit levend organisme en de andere soort uit dood organisme. Het is aan te nemen dat vooral in de voedselindustrie schimmel worden verwijderd met behulp van een laser. Daar immers wordt met levende organismen gewerkt. Denk hierbij aan de bakkerij- of zuivelbranche. Bakplaten, transportbanden, mallen en dergelijke moeten na iedere productiegang grondig gereinigd worden. Het grote voordeel van schimmel verwijderen met behulp van een laser is dat het oppervlak niet aangetast wordt. Het is een uiterst efficiënt proces in een industrie waar reiniging met behulp van chemische middelen uit den boze is.

Aangetaste materialen door schimmel

Schimmels ontstaat met name daar waar het donker en vochtig is. Het is maar de vraag of schimmels zich op elk materiaal afzetten. Als aluminium bijvoorbeeld is aangetast, dan betreft dit meestal geen schimmelvorming. Aannemelijker is dat de vervuiling uit aluminiumoxide betstaat. Dit heeft meestal dezelfde uiterlijke verschijningsvorm als schimmelvorming. Schimmels kunnen zich ook op kunststof afzetten. Als het een afgesloten ruimte betreft waar de luchtvochtigheid heel hoog is en waar onvoldoende geventileerd wordt, dan vormt zich een schimmellaag op bijna alles wat zich in de ruimte bevindt. De beste remedie tegen schimmelvorming is dan ook ventilatie. Op harde materialen is de schimmellaag gemakkelijk te verwijderen. De vraag is echter of het verwijderen van de schimmel met behulp van een laser moet gebeuren. Voordeel zou overigens wel zijn dat de laser snel en uiterst nauwkeurig zijn werk doet. Bovendien is schimmel verwijderen met behulp van een laser een droog proces, waardoor geen nabehandeling nodig is. Na het verwijderen van de schimmel met behulp van een laser kan direct met het materiaal gewerkt worden. Schimmel op metaal kan nog wel eens in matrijzen voorkomen, zeker als ze wat langer niet gebruikt zijn en in een ietwat vochtige opslagruimte bewaard worden. In dit geval is de beste remedie om de schimmelaanslag met behulp van een laser weg te halen. Het proces is milieuvriendelijk en de behandeling beschadigt het basismateriaal niet. Waar het vaak mis kan gaan, is de textielindustrie. Textiel uit natuurlijke vezels is een organische stof die zonder de juiste behandeling tegen bijvoorbeeld vocht makkelijk door schimmel kan worden aangetast. Als textiel uit natuurlijke vezels eenmaal is aangetast, dan helpt het verwijderen van de schimmel met behulp van een laser niet meer. Hooguit kan met behulp van peroxide een oplossing gevonden worden. Tentdoek is vaak een gewilde plek voor schimmels omdat dit langere tijd in gesloten toestand wordt bewaard.

Schimmel verwijderen met behulp van een laser in de bouwindustrie

Schimmel verwijderen met behulp van een laser op industriële schaal komt veel voor bij het renoveren van oude gebouwen. Aangetaste muren kunnen met behulp van een laserapparaat van schimmel ontdaan worden. Stuc en steen zijn materialen waar veel vocht in kan trekken en waar gemakkelijk zwarte schimmel ontstaat. Schimmel verwijderen met behulp van een laser levert na behandeling een schoon oppervlak op waaroverheen indien gewenst direct een nieuwe laag kan worden aangebracht. Bijkomend voordeel van het werken met laserapparatuur is dat ook de poriën van het basismateriaal ontdaan zijn van schimmel. Schimmel verwijderen met behulp van een laser is dus ideaal voor zogenaamde dieptereiniging. Het is een proces dat altijd lukt.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt voor schimmel verwijdering:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN