Wat is het serienummer graveren?

Serienummers worden veelal in de industrie gebruikt om producten na verkoop te kunnen traceren, mocht dat nodig zijn. Serienummer graveren kan met leesbare identificatie en onleesbare. De laatste wil zeggen dat het aflezen van de aangebrachte informatie niet met het oog kan, maar machinaal moet, bijvoorbeeld met een barcodescanner. Voor het zogenaamde coderen van producten, een andere benaming voor serienummer graveren, is de laser zeer geschikt.

Laser markeren geeft een zeer scherpe en gedetailleerde weergave van het origineel en is bovendien slijtvast. Daarnaast is het bestand tegen chemische en thermische invloeden. Dat maakt het een duurzame en tijdloze identificatie. Via de bijbehorende software kunnen nummers opeenvolgend wordt aangebracht bij serienummer graveren. Veelal betreft het metalen die gegraveerd worden, maar ook andere materialen zijn mogelijk, zoals de meeste (technische) kunststoffen als PET en PMMA. Een voorbeeld hierbij is het markeren van flessendoppen.

Toepassing van serienummer graveren

Serienummer graveren geschiedt niet alleen op industriële producten als machine en gereedschap, maar wordt ook door de fabrikanten van zeer dure en exclusieve producten gebruikt om vervalsingen te kunnen onderscheiden van originele producten. Producenten kunnen bijvoorbeeld bepaalde typografie meegeven aan het proces van serienummer graveren en deze door de tijd heen veranderen. Er is keuze uit wel meer dan tweehonderd verschillende lettertypes. Namaakproductenzijn dan bijvoorbeeld te herkennen aan een verkeerde typologie. Ook producten als dure horloges kunnen genummerd worden tot een gelimiteerd aantal, wat de exclusiviteit bevordert. Deze vorm van serienummer graveren gaat gepaard met het logo of beeldmerk van de fabrikant en vormt zo een onlosmakelijke en moeilijk na te maken twee-eenheid.Serienummers van exclusieve producten staan genoteerd en zijn op te vragen. Horlogefabrikant Rolex bijvoorbeeld nummert al vanaf 1929. Later werd de samenstelling veranderd en ging het serienummer gepaard met letters. Bovendien werden de data versleuteld weergegeven.

Serienummer graveren kunststoffen

Bijvoorbeeld in de elektrotechnische industrie zijn veel producten met een BRM fiberlaser gemarkeerd en gegraveerd. Veelal gaat het hier om productmarkering. Aardlekschakelaars hebben naast de typeaanduiding ook een serienummer. En wat te denken van het oormerken van live stock? Serienummer graveren is hier een belangrijke, wettelijke eis. Naast het nummer wordt ook de barcode gelaserd. Omdat er zoveel verschillende soorten kunststof zijn, is het raadzaam om bij het serienummer graveren altijd eerst een proef te doen. Niet ieder type kunststof reageert op dezelfde manier op de warmte van de laststraal. Je moet de uitkomst als het ware kunnen voorspellen. Ook in de medische industrie is het serienummer graveren veel voorkomend.

Een van de voordelen is dat het een hygiënisch proces is, wat in de gezondheidswereld van groot belang is. Slangen en insulinepompen bijvoorbeeld worden gemarkeerd via pulslaser techniek. Het oppervlak wordt daarbij licht bewerkt, maar niet beschadigd. Een belangrijk materiaalsoort in veel industrieën, waaronder de medische, auto- en de luchtvaartindustrie, zijn zogenaamde siliconenelastomeren. Zij zijn gifvrij en bestand tegen grote hitte, UV-straling en andere weersinvloeden. Het is een zacht materiaal en daarom ideaal bij serienummer graveren om met een CO2 laser te bewerken vanwege het ontbreken van contact met de laserstraal. Maar uitdagingen zitten in het verkrijgen van voldoende contrast en het voorkomen van beschadiging van het materiaal. Bij serienummer graveren van elastomeren moet de hitte van de laserstraal beperkt blijven. Voor donker gekleurde kunststoffen bijvoorbeeld wordt veel de techniek van het schuimen toegepast, het smelten van het materiaal.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor het graveren van serienummers

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN