Mogelijkheden

Roest kan elektrochemisch verwijderd worden. Maar deze methode is duur, bewerkelijk en milieuvervuilend. Gelukkig zijn er tegenwoordig compacte en mobiele lasermachines op de markt. Met die machines kunt u niet alleen allerlei materialen snijden en graveren, maar ook reinigen. Voor zo’n machine is het ontroesten van metaal een gewone oppervlaktebehandeling. Er bestaan speciale mobiele laserapparaten waarmee u snel roest kunt verwijderen. Nabehandeling is niet nodig. Wij leggen je graag uit hoe je met een laser roest verwijdert en welke machine daarvoor is bestemd.

Wat is roest?

Roest is het resultaat van oxidatie van ijzer. Een veel voorkomende oorzaak van roest is langdurige blootstelling aan water. Elk metaal dat ijzer bevat (waaronder staal), bindt zich aan de zuurstofatomen in het water. Hierdoor ontstaat er een laag ijzeroxide op het materiaaloppervlak. Dat noemen we roest. Roest versnelt het corrosieproces. Het is daarom belangrijk om roest op tijd van het metaaloppervlak te verwijderen.

Elektrochemisch reinigen of laseren?

De meeste traditionele reinigingsmethoden van roest zijn gebaseerd op het gebruik van chemicaliën. Een voorbeeld hiervan is elektrochemisch reinigen. Nadelen van deze methode zijn:

 • het gebruik van dure chemicaliën
 • het metaaloppervlak moet na behandeling volledig worden geneutraliseerd
 • vervuild afvalwater moet worden opgevangen en afgevoerd.
 • veel stank en smerigheid.

Het verwijderen van roest met een laserstraal is een contactloos proces dat de hiervoor genoemde nadelen van elektrochemisch reinigen niet kent. De voordelen van ontroesting met een lasermachine zijn:

 • geen enkele schadelijke inwerking op het te ontroesten materiaal
 • er zijn geen reinigingsmiddelen nodig
 • er ontstaat geen vervuilend afval
 • er is geen nabehandeling van het materiaal nodig
 • laseren is een snelle, schone en nauwkeurige ontroestingsmethode.

Omdat laseren een vorm van verbranding is waarbij de roest verdampt, komt er bij het verwijderen van roest met een laser wel wat rook boven het materiaaloppervlak vrij. De meeste lasermachines zijn uitgerust met een afzuiginstallatie die deze rook opvangt, filtert en afvoert.

Hoe werkt het verwijderen van roest met een laser?

De roestlaag absorbeert de energie van de laserbundel die door de lasermachine op het metaaloppervlak wordt gericht. Afhankelijk van kleur en samenstelling absorbeert elk materiaal de lasenergie meer of minder goed. De laag roest of andere vervuiling absorbeert laserenergie over het algemeen goed, terwijl het basismateriaal dat eronder zit de energie voornamelijk reflecteert. De laserstraal moet kort gepulst zijn. Dit betekent dat de laserstraal vergelijkbaar is met kleine lichtkogeltjes die met een frequentie van 200.000 pulsen per seconde op de roestlaag worden afgevuurd. Als een lichtkogel het oppervlak bereikt zijn er twee reacties mogelijk:

 • dilatatie (krimpeffect)
  Het materiaal onder de roestlaag blijft koud, terwijl de roestlaag de energie van de laserstraal absorbeert en warm wordt. Door het verschil in uitzetting met het onderliggende metaal krimpt de roest er als het ware af.
 • verdamping
  Boven de absorptie van een bepaalde hoeveelheid laserenergie zal de roest gaan verdampen. Dit is een lokale reactie met een beperkte hoeveelheid rook die gemakkelijk kan worden afgezogen.

Beide reacties komen bij het verwijderen van verontreinigingen met een lasermachine vaak samen voor. Dit geldt ook voor het verwijderen van roest met een laser. Roest is donkerder dan het onderliggende metaal. De roestkorrel heeft ook een andere thermische geleidbaarheid dan metaal. De roestkorrel zal het laserlicht maximaal absorberen en daarna van het metaal afkrimpen en verdampen. Ook andere organische verontreinigingen zullen verdampen. Met een uitstekende reiniging als resultaat.

Met een compacte lasermachine van BRM Lasers heeft u in uw werkplaats altijd een handige ontroester bij de hand. Met hetzelfde gemak verwijdert u hiermee niet alleen roest, maar ook andere organische en anorganische verontreinigingen. En dat niet alleen op metaal, maar ook op tal van andere materialen. Denk hierbij aan het verwijderen van verfresten op hout.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

BRM Lasersmachines voor het verwijderen van roest

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN