Speelgoed uitsnijden met behulp van een laser

Speelgoed uitsnijden met behulp van een laser komt veel voor bij bouwpakketten, puzzels en andere speelgoedvormen. Al het verkochte speelgoed in Nederland moet aan strenge eisen van de Warenwet voldoen. Dat maakt dat het ene materiaal meer geschikt is om te verwerken, dan het andere. Algemeen geldt de regel dat speelgoed kleiner dan 3,5 cm niet aan peuters moet worden gegeven. Zij kunnen het in de mond stoppen en daardoor stikken. Ook kleine onderdelen als knoopcel batterijen kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor hele jonge kinderen. p>

Houten speelgoed bijvoorbeeld mag weer niet splinteren. Dat betekent dat speelgoed uitsnijden met behulp van een laser net afgewerkte randen moet opleveren. Beukenhout is de beste keuze voor houten kinderspeelgoed, een houtsoort die zich bovendien goed laat bewerken met een laser. Plastic speelgoed daarentegen kan weekmakers bevatten, welke giftig kunnen zijn als erop gebeten of gesabbeld wordt. Bijtringen en rammelaars kunnen zogenaamde ftalaten bevatten. Ook magnetisch speelgoed kan tot levensgevaarlijke situaties leiden na het inslikken ervan. In principe is ieder materiaal geschikt om te worden gesneden met een laser. Uitzondering vormt kunststof speelgoed gemaakt van polycarbonaat. Vanwege de hardheid en de zeer geringe dikte kan het materiaal tijdenshet gebruik gemakkelijk breken en scherpe randen krijgen.

Aluminium speelgoed uitsnijden met behulp van een laser

Aluminium werd vooral in de vorige eeuw als materiaal voor speelgoed gebruikt, zoals voor treinen, auto’s en keukengerei. Aluminium is een non-ferro metaal. Deze metalen kunnen over het algemeen goed met een CO2 laser of fiber laser gesneden worden, maar er moet wel rekening met reflectie worden gehouden. Vooral bij aluminium is de reflectiewaarde hoog. Het is een sublimatieproces (verdamping van het materiaal), waarbij tijdens het uitsnijden van het speelgoed met behulp van een laser door de kristalstructuur van het aluminium veel reflectie ontstaat. Voor het uitsnijden van speelgoed is de solid state laser derhalve de beste optie. De hitte die tijdens het laserproces optreedt, kan met gedoseerde pulsering beter onder controle gehouden worden.

Houten speelgoed uitsnijden met behulp van een laser

Hout is een veelgebruikt materiaal voor speelgoed. Hiervoor is de CO2 laser het meest geschikt omdat de laserstraal van andere type lasermachines niet geabsorbeerd wordt. Houten speelgoed kan uit gesneden delen worden opgebouwd, maar houten speelgoed uitsnijden met behulp van een laser wordt ook toegepast voor losse onderdelen die later samengevoegd worden. De laser snijdt het hout zeer nauwkeurig, snel en splintervrij. De verbrandingsrook die door de impact van de hitte van de laserstraal ontstaat, wordt eenvoudig weggezogen met het kwalitatief betrouwbare BOFA afzuigsysteem van de BRM lasers. Hout is als materiaal dermate veelzijdig dat het onmisbaar is in de speelgoedindustrie. Denk hierbij aan hobbymateriaal, speelgoedbeesten, bouwpakketten et cetera. Door variatie van de verdieping in het hout, doorgaans zo’n 0,1-0,4 mm, kan bovendien een fraai 3D effect opgewekt worden.

Kunststof speelgoed uitsnijden met behulp van een laser

Ook kunststof is een veel voorkomend materiaal voor speelgoed, zeker voor de wat latere leeftijd. Kunststof speelgoed uitsnijden met behulp van een laser wordt bijvoorbeeld veel toegepast in de modelbouw, zoals de treinbaan. Allerlei soorten huisjes en ander gebouwen worden van kunststof geproduceerd. De BRM CO2 laser is hier het aangewezen apparaat. Kunststof speelgoed uitsnijden met behulp van een laser heeft als voordeel dat het geen afval produceert en glad afgewerkte randen aflevert die goed op elkaar passen. Bovendien zijn ingewikkelde details mogelijk. De kans op breuken in het materiaal is door het contactloze proces zo goed als nul. Er staat immers geen druk op het materiaal. De laser is ook het meest geschikte apparaat om grotere series te snijden. Het eindresultaat bij het speelgoed uitsnijden met behulp van een laser laat dan ook een constante kwaliteit zien.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

De volgende machines zijn geschikt om puzzels mee te snijden:

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN