Wat is het uitsnijden van stickers?

Stickers uitsnijden met een laser is een techniek die het vroegere stansen vervangen heeft. Door de opkomst van de lasermachine bovendien is een nieuwe, extra manier van stickers lasersnijden bereikbaar geworden, het zogenaamde kiss cut snijden. Hierbij wordt niet de gehele stikker inclusief het achterliggende materiaal doorgesneden, maar alleen de afbeeldingslaag inclusief de lijm achterop. De laserstraal is namelijk bij het uitsnijden van stickers met een laser ongevoelig voor lijmsoorten. Bij het geheel doorsnijden van boven- en ondervel, spreekt men niet van kiss cut, maar van die cut. Beide vormen van stickers lasersnijden kunnen zowel door een BRM CO2 laser, als een BRM fiber laser geschieden.

Bij kiss cut gaat het om vellen met meerdere stickers erop, deze vorm van velbedrukking wordt ook wel ‘nesting’ genoemd, of om rollen met stickers. Na het afpellen van de sticker, blijven een gedeelte van de contouren op de bovenlaag en de onderlaag als restproduct over.

Geschikt materiaal voor stickers lasersnijden

Stickers uitsnijden met een laser geschiedt met diverse materialen, zoals papier en vinyl. De beste papiersoort die voor het snijden gebruikt kan worden, is houtvrij papier. Papier waar hout in verwerkt is, wordt bij het stickers lasersnijden lichtbruin aan de randen als gevolgvan de warmte van de laserstraal. Hoe meer hout het papier bevat, hoe donkerder de rand wordt. Naast papier wordt veel vinyl gebruikt als afwerkingslaag. Vinyl echter heeft als nadeel dat er chloor in verwerkt zit. Bij het stickers uitsnijden met een laser zou een giftige damp (chloorgas) kunnen vrijkomen als gevolg van de hitte van het laserproces. Deze damp kan de lasermachine beschadigen. De beste, milieuvriendelijkste, stickers zijn PVC-vrije stickers.

Soorten stickers die kunnen worden gemaakt met een laser

Er zijn diverse soorten stickers in de handel. Het gros is in twee categorieën in te delen, namelijk papier en vinyl. De laatste categorie is verder in te delen in vloerstikkers, barcode en andere identificatiestickers, lijmvrije sticker, raamstickers et cetera. Ze zijn gemaakt uit vinyl of papier, hebben bijvoorbeeld een metalen film aan de achterkant zodat ze ondoorzichtbaar zijn en/of een bewerkte bovenlaag met een laminaat. Zo zijn er wel tientallen combinaties mogelijk voor stickers lasersnijden. Vloerstickers zijn stickers voor een specifieke toepassing die, zoals de naam al vermoedt, op vloeren worden geplakt. Hieraan worden speciale eisen gesteld. Voorafgaand aan het stickers lasersnijden zijn ze met een extra sterke afwerking bedekt, zodat ze minder hard slijten. Daarnaast is er ook een antislip coating aangebracht tegen het uitglijden. Aan de onderkant zit een lijmsoort die weer makkelijk te verwijderen is. Vloerstickers vinden hun toepassing vooral in fabrieken en openbare gebouwen, zoals musea en ziekenhuizen. Ze vormen de bewegwijzering voor de bezoekers.

Een ander specifiek soort sticker dat kan worden gemaakt met een laser zijn barcodestickers. Deze worden hoofdzakelijk in de detailhandelsbranche gebruikt. Op de sticker zit een EAN-code, een Europese artikelnummering. Magneetstickers zijn weer een andere categorie. Ze behoren tot de lijmvrije stickers. Het zijn vaak wat grotere stickers die in de reclamewereld worden gebruikt. Echter vraagt het lasersnijden van magneetstickers soms veel vermogen van de laser, wat weer ten koste van de snelheid gaat. Door het ontbreken van lijm blijven er geen plakresten achter. Recyclebare stickers tenslotte zijn gemaakt van PVC-vrij vinyl. Ze zijn chloorvrij, maar wel iets duurder in aanschaf.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor het uitsnijden van stickers

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN