Wat is het graveren van een trofee?

Trofeeën zijn er in vele maten en soorten. De meest bekenden zijn natuurlijk de metalen beker en de metalen medaille. Maar met de komst van de laser zijn veel meer opties voor het graveren van een trofee binnen handbereik gekomen. Ook is er de mogelijkheid om naast 2D met 3D effect te graveren. Het graveren van een trofee is voor vele gelegenheden geschikt. Voor ‘gewone’ sportgebeurtenissen gebruikt men eenvoudige 2D modellen, maar bijvoorbeeld in de kunstwereld zal een 3D gegraveerde trofee van kunststof, glas of kristal meer gewaardeerd worden dan een 2D gegraveerde metalen beker.

Glazen trofee graveren

Glas is een veelzijdig product en laat zich makkelijk door middel van een laser graveren. Het heeft bovendien een wat duurdere uitstraling als trofee dan andere materialen. De kleur hoeft niet altijd wit te zijn. Het graveren van een glazen trofee kan ook met groen getint jade glas. Glazen awards, al dan niet in 3D gegraveerd, komen vaak voor bij de wat exclusievere sporten, zoals de zeilsport. Maar ook in de skisport wordt als trofee veelvuldig glas ingezet. Het laser snijden van glas is niet mogelijk omdat het materiaal veel te veel reflecteert. Vaak wordt daarvoor de watersnijder ingezet, zeker als het gehard glas betreft of gelaagd glas. Graveren daarentegen gaat wel. Een glazen trofee graveren geschiedt met een hele fijne laserstraal. De bovenkant van het materiaal wordt door de straal direct geëtst. Als het een 3D gravure betreft, dan worden binnenin hele fijne scheurtjes in het glas aangebracht die de afbeelding vormen. Ook met 2D afbeeldingen kunnen foto’s haarscherp worden overgebracht op het materiaal. Hier is sprake van het matteren van het oppervlak.

Metalen trofee graveren

Medailles worden vaak uitgereikt, maar de kleuraanduiding weerspiegelt niet altijd de samenstelling en waarde. Vaak bestaan ze uit een stuk metaal waarop een extra laag is aangebracht. De echte olympische medailles echter bevatten wel een percentage edelmetaal of brons. De gouden plak is een legering van zilver en goud en soms brons. Deze bevat niettemin slechts 1 a 1,4 % goud. De zilveren plak is doorgaans geheel zilver en de bronzen plak is een legering van koper, zink en tin. Dergelijke medailles worden echter gestanst en niet gegraveerd. Dit heeft niet allen met de status van het evenement te maken, maar ook met de afgebakende hoeveelheid. Bij goedkopere varianten van trofeeën die gegraveerd worden met een laser, ligt de hoeveelheid niet van tevoren vast en wordt geleverd op bestelling.

De allergoedkoopste varianten van gegraveerde trofeeën hebben slechts een metalen hoogglans laag en bevatten helemaal geen edelmetaal of brons. Deze hoogglans laag kan ook via bewerking met een laser tot stand komen. Dit noemt men het structureren van het oppervlak. Oppervlaktebehandeling bij het graveren van een trofee betekent dat de eigenschap van de behandelde bovenlaag verandert ten opzichte van het basismateriaal. Daardoor kan de bovenlaag bijvoorbeeld harder worden of beter bestand tegen corrosie of zelfs meer gaan glanzen. Dit laatste effect is wel afhankelijk van het soort metaal of legering dat bewerkt wordt. Het ene metaal glanst beter dan het andere. Bij hele grote series zou bij het graveren van trofeeën met behulp van een laser de techniek van legeren, dispergeren of cladden toegepast kunnen worden. Door het laserproces wordt nieuw materiaal aan het basismateriaal toegevoegd en ermee versmolten. Je zou hier kunnen bedenken dat voor het graveren van gouden medailles een goedkopere legering dan die met zilver wordt gebruikt. Er kan ook een gouden laagje worden opgesmolten. Gezien de geringe dikte van een dergelijke laag echter, is het wel noodzakelijk dat eerst de gravering wordt uitgevoerd. Het zou zonde en duur zijn als tijdens het graveren van de trofee het aangebrachte goudlaagje wegdampt. Deze tweewegaanpak overigens maakt het eindproduct wel duurder. Vanwege de kleinere golflengte ten opzicht van een CO2 laser is de BRM fiberlaser 30 watt zeer geschikt om onbehandeld metaal te graveren. Het kan ook met een BRM CO2 laser, maar dan is een voorbehandeling met bijvoorbeeld TherMark laser spray noodzakelijk. De fiber laser kan bij het graveren van trofeeën fijnere lijnen en details aanbrengen, wat voor een klein oppervlak tot voordeel strekt. De fiber laser is bovendien sneller dan de CO2 laser.

Meer weten?

Wilt u een demonstratie aanvragen voor een van onze BRM lasermachines? Gebruik dan de onderstaande knop. Vraag demonstratie Al overtuigd van de kracht van onze BRM Lasermachines? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer weten over de lasermachines van BRM, download dan een van onze brochures.

Lasers geschikt voor trofee graveren

Original

CO2 lasers snijden en graveren met grote precisie en hoge snelheid vele soorten materialen van dik acrylaat tot papier.

BEKIJKEN

Portaal

BRM portaallasers zijn uiterst geschikt voor groter plaatwerk en komen in twee verschillende formaten.

BEKIJKEN

Metaal

De BRM metaallasers zijn uiterst geschikt voor het graveren en lasersnijden van allerlei metaalsoorten.

BEKIJKEN

Fiberlaser

De BRM Fiberlasers zijn geschikt voor snel graveren van afbeeldingen of teksten op metaal en kunstof..

BEKIJKEN